Topp 3 filmer om finans, økonomi og penger

For deg som er interessert i finans, økonomi, og penger, finnes det utallige interessante filmer som belyser disse temaene. Enten det er snakk om å overkomme økonomiske kniper, oppnå personlig rikdom, eller gjøre det stort innen business, har slike problemstillinger blitt belyst av Hollywood, og er enkelt tilgjengelige på streamingtjenester som Netflix og Viaplay.

Men hva er de beste filmene der ute innen finans, økonomi, og penger, spesielt for de som nettopp har fått vekt interesse for slike type filmer? Her er en skildring av topp 3, basert på mediainteresse og positive anmeldelser.

1. The Wolf of Wall Street

The Wolf of Wall Street er en amerikansk biografisk komediefilm fra 2013 regissert av Martin Scorsese, og desidert en av de mest populære der ute. Manuset til Terence Winter er basert på memoarene med samme navn av Jordan Belfort.

Filmen forteller historien om Jordan Belfort, fra hans oppgang som aksjemegler til hans fall som involverer kriminalitet, korrupsjon og den føderale regjeringen. Den spilles av Leonardo DiCaprio som Jordan Belfort, med Jonah Hill som forretningspartner og venn Donnie Azoff, Margot Robbie som hans andre kone Naomi Lapaglia og Kyle Chandler som Patrick Denham, FBI-agenten som prøver å få ham ned.

The Wolf of Wall Street treffer spesielt salgskonsulenter og andre som driver med salg i sin virksomhet, gitt Jordan’s raske vei til toppen. Når det gjelder realismen bak resultatene han skapte, er det nok få som klarer å matche hans stormende fremmarsj, men så lenge man holder beina plantet på jorda, så kan filmen være et godt inspirasjonsmoment, særlig for unge og lovende.

2. Margin Call

Margin Call er en amerikansk dramafilm fra 2011 regissert av JC Chandor, skrevet av Chandor og Stanley Weiser. Filmen er basert på boken fra 2007 med samme navn, av Nouriel Roubini og Bethany McLean.

Margin Call forteller historien om en investeringsbank i 2008, like før Lehman Brothers kollaps, som var en av hovedårsakene til den globale finanskrisen. Bankens risikostyringsekspert ser at selskapet har vært engasjert i risikofylt praksis og at mangelen på kapital kan føre til konkurs i løpet av få dager dersom de ikke slutter å handle umiddelbart.

Filmen spilles av Kevin Spacey som administrerende direktør John Tuld, Jeremy Irons som senior trader Peter Sullivan, Zachary Quinto som analytiker Seth Bregman, Penn Badgley som analytiker Jeff Miller, og Simon Baker som risikosjef Mike Heston. Filmen ble nominert til seks Oscar-priser i 2010 og vant tre for beste filmredigering, beste originalpartitur og beste lydmiksing.

3. The Big Short

The Big Short er en amerikansk biografisk komedie-dramafilm fra 2015, og har hatt svært blandede anmeldelser. Den ble regissert og co-skrevet av Adam McKay, og er en film om oppbyggingen av bolig- og kredittboblen på 2000-tallet, som ble forårsaket av subprime-lån som ble gitt til folk som ikke hadde råd til dem. Filmen følger tre forskjellige karakterer som spådde at dette ville skje og satset mot det, og gjør seg selv rike i prosessen.

Hvordan filmer om penger påvirker våre holdninger

Hvis det er et menneskelig driv vi kan sammenfatte med den store interessen for filmer om penger, så er det nok dette: Mange ønsker å bli rike raskt. Dette er forståelig fordi filmer, TV-serier og bøker ofte viser at rikdom fører til et godt liv. For at dette skal skje, må hovedpersonen vanligvis tjene penger raskt eller raskt stige i gradene i selskapet, slik som vist i noen av eksemplene ovenfor.

Men i det virkelige liv er det ofte ikke så lett som det ser ut til. Dette er fordi det alltid er andre faktorer som påvirker ens suksess, som flaks og timing. Det er også mange mennesker som har mye rikdom, men som ikke er fornøyd med livet sitt, noe The Wolf of Wall Street får frem ved å vise den mørke siden av å oppnå for rask suksess.

Filmer om rikdom og suksess har altså en stor evne til å påvirke våre holdninger og valg når det kommer til penger. Zen Finans AS, som er kjent for å hjelpe privatpersoner til bedre økonomi, anbefaler derfor at man bør ta filmer om penger og rikdom med en klype salt, og passe på å ikke ta for store sjanser. Et eksempel de gir i en av deres artikler er at man ikke bør ta opp større lån enn man kan håndtere, for eksempel for å satse på en lovende (men risikabel) investering.

Til slutt bør det nevnes at vi bare har berørt toppen av isberget når det kommer til gode filmer om finans, økonomi, og penger – det finnes absolutt mange andre der ute som vil fange interessen din for en Lørdagskveld. Men med disse 3 har du ihvertfall en god start!