Norsk zombiefilm åpner Gøteborg Filmfestival 2024

26. januar åpner Gøteborgs filmfestival med europapremiere på «Håndtering av udøde», Thea Hvistendahls adaptasjon av John Ajvide Lindqvists suksessroman med Renate Reinsve og Anders Danielsen Lie i hovedrollene.

Filmen konkurrerer i den nordiske konkurransen på festivalen og åpningen finner sted både i Gøteborg og på kinoer over hele landet. Åpningen og «Håndtering av udøde» vil også være en del av Gøteborgs filmfestivals nettilbud og strømmes under åpningskvelden i festivalens digitale salong.

«Håndtering av udøde» er en vakker og mørk fortelling om det å miste noen, satt på spissen gjennom et antall døde som gjennoppstår. Filmen tar for seg tre familiers opplevelse av det uforståelige, og foregår over tre intenst varme sommerdager i Oslo. Det er en film som blander sjanger med realisme på et troverdig vis. Den beskrives som en gripende beretning om å akseptere det vi ikke kan kontrollere – og om kjærlighet sterkere enn døden.


De norske stjernene Renate Reinsve og Anders Danielsen Lie (begge hyllet for «Verdens verste menneske») skildrer kompliserte gjenforeninger og avbrutt sorgprosesser sammen med blant andre Bahar Pars og Bjørn Sundquist i et «uhyggelig tankevekkende skrekkdrama», skriver festivalen i en pressemelding.

– Det føles fantastisk gøy å innvie festivalen med en så bemerkelsesverdig vakker, nylig filosofisk og dypt rørende film, som også samler flere av Nordens aller beste skuespillere. Vi har aldri åpnet festivalen med en zombiefilm før, og det kommer til å bli festlig, fantastisk og skummelt. Jeg lengter!, sier Jonas Holmberg, kunstnerisk leder, Gøteborgs filmfestival.