Samiske «Biru Unjárga – Føkkings Nesseby» til Toronto

Den samiske ungdomsfilmen «Biru Unjárga – Føkkings Nesseby» av Egil Pedersen skal ha verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto i september.

Filmen er den første samiske ungdomsfilmen noensinne. Den handler om 15 år gamle Elvira som føler seg utenfor i den samiske bygda Unjárga og drømmer om en dansk farsfigur, noe som kompliseres når hennes biologiske far dukker opp.

Filmen vises i Discovery-seksjonen på Toronto filmfestival, et viktig utstillingsvindu for nye filmer og talenter. Festivalen foregår fra 5. til 15. september, og både regissør, skuespillere og produsenter vil være til stede. Den norske premieren er satt til 27. september.

Egil Pedersen, som er utdannet ved Den norske filmskolen på Lillehammer, har regissert en rekke kortfilmer, musikkvideoer, dokumentarserier og reklamefilmer, mange med samisk tematikk. Hans tidligere kortfilm «Koftepolitiet» ble anerkjent som en av de morsomste filmene på Kortfilmfestivalen.

«Biru Unjárga – Føkkings Nesseby» er hovedsakelig på samisk og filmet rundt Varangerfjorden. Den er produsert av Rein Film og har mottatt 7.500.000 kr i produksjonstilskudd fra Norsk filminstitutt (NFI) gjennom Neo-ordningen, som støtter debutfilmer. Filmen har også deltatt i NFIs pilotprogram for publikumsinnsikt.