Kinas rikeste mann bygger lokalt Hollywood

Wang Jianlin vil fyre opp under den kinesiske filmindustrien. Han er nettopp kåret til Kinas rikeste mann av magasiner Hurun, som setter hans formue til 22 milliarder dollar, omkring 121 milliarder kroner. Noen av de pengene vil han bruke til å bygge filmbyen Oriental Movie Metropolis. Det skriver Los Angeles Times, som opplyser at det kinesiske filmprosjektet vurderes å ville koste 8,2 milliarder dollar.

Det skal ligge en times kjøretur fra Qingdao, en storby med 8,7 millioner innbyggere på Kinas østkyst. Store filmstjerner ble fløyet inn da Wangs filmplaner ble lansert i september. For å vise, at han mener det alvorlig hadde han sikret deltagelse av noen av de store kanonene fra Hollywood.

John Travolta, Nicole Kidman og Catherine Zeta­Jones var blant de filmstjernene som var fløyet inn, skriver Los Angeles Times.

Den 58­årige Wang sier at han planlegger å bygge en forlystelsespark som  skal innholde et kjempefilmstudio som blir verdens største.

– Med det store potensiale som kommer med en befolkning på 1,3 milliarder, vil den globale filmindustri oppdage at jo hurtigere man blir partner med Kina, jo hurtigere tjener man penger, sier milliardæren ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Nyhetsbyrået siterer også Wang på at det kinesiske marked vil passere det amerikanske om fem år.