‹‹Tusen bitar›› åpner årets Kosmorama

Filmen er resultat av et svensk-norsk samarbeid. Den norske produsenten er Trondheimsbaserte Dag Hoel.


Tusen bitar møter vi Bjørn Afzelius og de som stod han nær, gjennom filmklipp fra ungdomsår og voksenliv. Mikael Wiehe og Åge Aleksandersen forteller om hva Bjørn Afzelius har betydd for dem.

Filmen bringer oss til Cuba og Nicaragua, og den er et tidsbilde av Skandinavia fra starten av 60-tallet og fram mot tusenårsskiftet.

Frihavn

I mange år var Afzelius utskjelt i hjemlandet, men i Norge fant han en frihavn. Til tross for at han aldri fikk anerkjennelsen han ønsket fra kritikerne, var han en av Skandinavias mestselgende artister.  I Norge solgte albumet ”Tusen bitar” 300.000 eksemplarer. En stor del av Norges voksne befolkning har et forhold til artisten Bjørn Afzelius.

– I første år som direktør for Kosmorama synes jeg det er gledelig at vi åpner med en solid, spennende og engasjerende film som 
Tusen bitar. Et ekstra pluss er det at filmen har med midt-norske filmkrefter. Et av mine mål for perioden jeg skal lede festivalen, er at vi får minimum en premiere med tilknytning til vår region hvert år, sier direktør Silje Engeness. Hun mener mye ligger til rette for å få flere filmer med midt-norske aktører i årene som kommer, så fremt det er mulig å skaffe nok finansiering til prosjektene.

Samarbreid

Tusen bitar er et svensk-norsk samarbeid som kom i stand under filmfestivalen i Berlin for vel et år siden.

– Bjørn Afzelius var en unik stemme. Han rystet hundretusener av skandinaver med en modig blanding av sanger om solidaritet med folk i nød – og sin egen lengsel etter å bli elsket. Han var en evig vandrer, full av motsetninger, en gåte. Bjørn Afzelius skrev et filmmanus med sitt liv, sier co-produsent Dag Hoel.

Afzelius snakket aldri om seg selv, men i musikken finnes sporene etter det han ikke kunne si. Savnet etter kjærligheten han aldri fikk som barn, lever i sangtekstene som gjorde ham til Skandinavias mest elskede og hatede artist. Gjennom samtaler med dem som kjente han best, blir vi kjent med idealisten bak de blankpussede cowboy-bootsene og det vakre ytret; et liv på jakt etter nærhet.

Fullstendig program for Kosmorama kommer i slutten av mars. Billettsalget starter samme dag.