Andre verdenskrig: Seks kommende norske krigsfilmer

Det blir ingen norsk krigsfilm på kino denne julen, men som en mager trøst kan man glede seg til hele seks kommende filmer om andre verdenskrig. Her er oversikten.

Max Manus (2008) ble den største norske filmsuksessen på mange tiår. Den ble sett av 1.162.820 publikummere på kino, den ble solgt til over 30 andre land og over 400.000 DVD- og Blu-ray ble satt ut i handel. Max Manus banet vei for en ny og stadig pågående periode med filmer om andre verdenskrig. Som en slags form for filmens krigsprofitør skulle norske filmskapere hoppe på suksessen og gi oss en rekke actionfylte og spektakulære aksjoner, motstandskamp og heltehistorier.

Den moderne bølgen av norske filmer om andre verdenskrig i det nye millenniet var et faktum og resultatet så langt er åtte filmer og to store miniserier / TV-serier. Interessen er fortsatt stor, og nå har vi hele seks kommende filmer å se frem til. Dette er de norske krigsfilmene du kan se de neste årene:

Kampen om Narvik

Slaget om Narvik i 1940 var det største slaget på norsk jord og for første gang gikk tyskerne på et stort tap siden invasjonen av Polen i 1939.

Narvik var et av hovedmålene for den tyske invasjonen grunnet dens strategiske beliggenhet, men sammen med allierte styrker ledet av generalmajor Carl Gustav Fleischer skulle norske styrker kjempe og gjenerobre byen.

Kampen om Narvik – Hitlers første nederlag (2022) er ifølge produsent Aage Aaberge ingen sann historie, men inspirert av virkelige hendelser. Manus er skrevet av Christopher Grøndahl som tidligere har skrevet manus til Villmark (2003) og Nokas (2010) mens regien er ved Erik Skjoldbjærg. Tromsøværingen har tidligere regissert noen av de mest kjente norske filmene som Insomnia (1997), Nokas (2010) og Pionér (2013). Innspilling- og lansering av Kampen om Narvik har vært lang og preget av utfordringer.

April 1940. Den gryende krigen i Europa virker fjern for nordmennene, men verdens øyne er allerede rettet mot Narvik som skiper ut jernmalmen Hitler er avhengig av for å holde det tyske krigsmaskineriet i gang. Natt til 9. april krenkes Norges nøytralitet og tyske soldater går i land. Bykommandanten overgir Narvik uten kamp, men ikke alle er villige til å legge ned våpnene. Et kompani på 200 bevæpnede, norske soldater klarer å bløffe seg ut av byen og tar opp kampen. Blant soldatene finner vi den unge korporalen Gunnar Tofte, som får sin ilddåp i kamp mot de profesjonelle, tyske alpejegerne i fjellene. I Narvik blir Royal Hotell, der hans kone Ingrid Tofte jobber som stuepike og tolk, tyskernes nye hovedkvarter. Fra skyttergraven er det enkelt å vite hvem som er venn og hvem som er fiende. Fra den sivile siden er bildet mer komplisert.

Etter å ha brukt syv år på forhåndsarbeidet begynte innspilling i mars 2020 med et budsjett på hele 76 millioner. Så måtte de stanse innspillingen etter kun syv dager grunnet den uventede pandemiens begrensninger. Deretter kom stadig påfølgende utsettelser med tilhørende utgifter. En som fikk sett filmen på en privat visning var Eystein Røset, den eneste gjenlevende soldaten av de som var med og kjempet om Narvik og resten av Nord-Norge under andre verdenskrig. Han uttalte til NRK at filmen fremstilte det akkurat slik det var den gangen. Kampen om Narvik skulle ha premiere 1. juledag 2021, men etter nye pandemirestriksjoner kansellerte distributør Nordisk Film premieren og utsatte lansering til en foreløpig ikke gitt dato i 2022.

Krigsseileren

En krigsseiler er en av besetningen om bord på norske handelsskip som fraktet drivstoff, krigsmateriell og annet nødvendig utstyr under andre verdenskrig.

Deres innsats vurderes som Norges viktigste bidrag til de alliertes seier over den tyske krigsmakten.

Krigsseileren (2022) er den første spillefilmen som skildrer krigsseilernes dramatiske skjebne under andre verdenskrig og lages av produksjonsselskapet Mer Film ved produsent Maria Ekerhovd. Med et budsjett på over 100 millioner kroner er dette Norges dyreste filmproduksjon noensinne. Filmen er basert på virkelige hendelser og målet med Krigsseileren var å fortelle en så autentisk skildring som mulig. Fortellingen om krigsseilerne er den viktigste historien om nordmenns innsats under andre verdenskrig som fremdeles ikke er fortalt på film, uttalte regissør og manusforfatter Gunnar Vikene ved lanseringen av prosjektet. Han har jobbet med prosjektet i mange år og er best kjent for Himmelfall (2002), miniserien Ran (2005) og Her er Harold (2014).

Sjømannen Alfred, spilt av Kristoffer Joner, en arbeiderklassegutt og nybakt trebarnsfar i Bergen. Når andre verdenskrig bryter ut er han og barndomskameraten på jobb på et handelsskip midt ute i Atlanterhavet. De blir beordret til fronten i en krig de ikke har bedt om, i sivil og uten våpen. De to mennene kjemper for å overleve i en nedadgående spiral av vold og død, hvor tyske ubåter når som helst kan angripe skipet lastet med materiell som er nødvendig for de alliertes krigsinnsats. Krigsseilerne har ett mål: Å overleve – for å komme hjem.

Den opprinnelige planen var at innspillingen skulle starte i 2020 og være ferdig i 2021. Men slik som Kampen om Narvik – Hitlers første nederlag opplevde også Krigsseileren utfordringer med pandemiens restriksjoner. Produksjonen var avhengig av tysk fagpersonale på innspilling i Norge og hadde store utfordringer med innreiseforbudet. Dermed startet innspilling av sjøscener på Malta i april 2021 der det ikke var innreiserestriksjoner. Filmens premiere er satt til 14. oktober 2022.

Konvoi

Ved utbruddet av andre verdenskrig var Norge verdens fjerde største skipsfartsnasjon.

SNL oppgir at 24 000 norske sjøfolk sto om bord på norske handelsfartøyer ved krigsutbruddet samt noen tusen på andre nasjoners skip. Fra produksjonsselskapet Fantefilm, som også sto bak Den største forbrytelsen (2020), kommer nok en storslått krigsfilm i samme tematisk landskap som Krigsseileren.

Manusforfatter Harald Rosenløw-Eeg har lang erfaring med norsk krigsfilm både fra Kongens nei (2016) og Spionen (2019). I samarbeid med Lars Gudmestad skrev han også Den største forbrytelsen og nok en gang har de samarbeidet om manus til en krigsfilm om andre verdenskrig. Konvoi skal regisseres av John Andreas Andersen som nylig hadde premiere på katastrofefilmen Nordsjøen (2021), men som også laget Skjelvet (2018). Prosjektet beskrives på følgende vis hos NFI:

Fra et fredelig Norge dro tusenvis av norske sjømenn uvitende ut på havet for å tjene livets brød. Brått og uventet ble de vitne til at Norge ble en del av en ny og ødeleggende verdenskrig. Plutselig befant de seg i fremste linje. Ansikt til ansikt med krigens grusomheter. Ingen av dem hadde militær bakgrunn. Ingen av dem var soldater.

Konvoi har et totalbudsjett på 61,5 millioner kroner og innspillingen er planlagt til 2022. En sannsynlig premieredato blir i 2023, alt avhengig av pandemiens restriksjoner fremover.

Quisling

Vidkun Quisling etter arrestasjonen i 1945. Seinere ble han dømt for høyforræderi og henrettet. Foto: Norsk hjemmefrontmuseum.

Som en kontrast til de mange heltehistoriene presenterer Quisling sviket og skyggesiden under okkupasjonen av Norge.

Da Tyskland invaderte Norge 9. april 1940 skulle Vidkun Quisling erklære seg som Norges nye statsminister før tyske Josef Terboven etter hvert skulle styre landet under okkupasjonen. Etter Kongens nei, som blant annet omhandler Quislings rolle i de tidlige dagene av krigen, vender Erik Poppe tilbake til andre verdenskrig. Slik som Kongens nei lages også Quisling gjennom produksjonsselskapet Paradox med Finn Gjerdrum og Stein B. Kvae som produsenter. Manus er ved Ravn Lanesskog som tidligere har stått bak manus på Birkebeinerne (2016) og Amundsen (2019). Manus er ifølge NFI basert på et forlegg av Stig Svendsen, bearbeidet av Arild Fröhlich.

Denne gangen ønsker de å rette søkelyset på overgriperens tanker og motiver. Det sterke manuset bygger på grundig research, og er blant annet basert på hittil ukjente og unike kilder, uttalte filmkonsulent i NFI, Asle Vatn om filmen med et totalbudsjett på nærmere 51 millioner kroner.

Fem år med okkupasjon ender den 8. mai 1945. Gjenreisingen av nasjonen kan begynne, men først må siste kapittel skrives. I en mørk celle på Akershus festning sitter han som hadde gjort det største sviket av alle; Vidkun Quisling. Nå skal han stilles til ansvar for sine handlinger og uhyrlighetene nazismens ideologi førte til.

Regissør Erik Poppe har flere ganger uttalt at han i utgangspunktet ikke har noe til overs for, eller interesserer seg for andre verdenskrig. Det kan virke som en kunstnerisk slapphet, og en idemessig tørke at man ikke klarer å finne bedre begrunnelser for hvorfor man lager disse filmene – annet enn at det bare skal være action og spenning, uttalte han til NRK den gang. Samtidig som han så en klar fascinasjon i den kommende filmens skikkelse. Som landssviker var Quisling en interessant karakter. Han hadde noe gåtefullt ved seg. Hvordan er det mulig for en person, midt iblant oss, å ende opp med å svike oss alle og alt vi står for, så til de grader?, uttalte Poppe. Regissørens siste film Utvandrarna (2021) får kinopremiere i Norge på nyåret.

Nr. 24

Vi ble så vidt kjent med Gunnar Sønsteby i Max Manus (2008), den gang spilt av Knut Joner, nå er en hel film viet motstandsmannen.

Sønsteby var kjent under aliasene Kjakan og Nr. 24, og er kjent som Norges mest dekorerte krigshelt. Under krigen var han leder av Oslogjengen, Kompani Linges aksjonsgruppe i Oslo. I den kommende filmen følger vi, ifølge NFI, Sønsteby fra han melder seg frivillig til felttoget i april 1940. 

Dette er historien om hvordan revisorlærlingen fra Rjukan ble den største krigshelten Norge har hatt i moderne tid. Vi følger Gunnar Sønsteby fra han melder seg frivillig til felttoget i april 1940 og senere blir rekruttert til illegalt arbeid av Max Manus, for så å ende som leder for den såkalte Oslo-gjengen som gjennomførte utallige dristige sabotasjeaksjoner fram til freden kom 8. mai 1945.

Manuset er et samarbeidsprosjekt mellom debutanten Espen von Ibenfeldt, Christopher Grøndal som var medforfatter på Kampen om Narvik samt Vibeke Idsøe som debuterte som forfatter og regissør med Jakten på nyresteinen (1996). Regien er ved André Øvredal som har opparbeidet seg solid internasjonal erfaring siden den imponerende debuten Trolljegeren (2010), blant annet The Autopsy of Jane Doe (2016) og Scary Stories to Tell in the Dark (2019).

Filmen produseres av John M. Jacobsen og Filmkameratene A/S som også sto bak Max Manus og miniserien Kampen om tungtvannet (2015). Filmens budsjett er på hele 65 millioner kroner og dermed den nest dyreste produksjonen av de kommende norske krigsfilmene.

Gulltransporten

Viaplays første norske spillefilm Gulltransporten forteller den utrolige historien om nordmennene som måtte stjele Norges gull før nazistene fikk tak i det.

Tidligere i høst kom boken «Flukten med Norges gull» av Asbjørn Jaklin og nå kommer spillefilmen om hvordan 26 lastebiler med 49 tonn gull forlot Oslo samtidig som den tyske invasjonen utspilte seg i 1940.

9. april 1940 okkuperer tyske soldater Norge. I hovedstaden har de tre mål: Kongen, regjeringen og den norske gullbeholdningen. Gulltransportener en film om en uvanlig gjeng med motstandshelter som i all hemmelighet reddet den norske gullbeholdningen med tyske soldater og bombefly hakk i hæl.

Det er produksjonsselskapet 74 Entertainment ved produsentene Jørgen Storm Rosenberg og Kjetil Omberg som står bak Gulltransporten og i hovedrollene ser vi Jon Øigarden, Sven Nordin og Axel Bøyum. Basert på regissør Hallvard Bræins tidligere filmer Børning-trilogien og Olsenbanden – Siste skrik! (2022) kan vi forvente oss en litt mer lystbetont krigsfilm.

Gulltransporten er en film om en uvanlig gjeng med motstandshelter som i all hemmelighet reddet den norske gullbeholdningen med tyske soldater og bombefly hakk i hæl. Mange krigsfilmer blir veldig seriøse og skildrer forferdelige menneskelige tragedier. Gulltransporten skiller seg ut i sjangeren som en morsom og underholdende film med glimt i øyet. Seerne skal kunne slenge seg ned med popkorn i fanget og bli underholdt fra første sekund, uttalte Jon Øigarden i forbindelse med lanseringen av prosjektet.

Innspilling begynner på nyåret 2022 og skal etter planen ha premiere på strømmetjenesten Viaplay i slutten av 2022.