Kritikerprisen til ‹‹Boyhood›› i Haugesund

– Vinneren er et egenartet filmhistorisk prosjekt som har krevet nesten 12 års opptak, med rollefigurer og skuespillere vi etter hvert føler vi kjenner og deler erfaringer med, skriver juryen i sin begrunnelse.

Hederlig omtale gikk til den britiske filmen

’71,
regissert av Yann Demange og distribuert av Storytelling. Juryen omtaler dette som
en særdeles vellaget film som er en brutal thriller og en nyansert betenkning på én og samme tid.

Gledessprederentil Chef

Statuetten Gledessprederen gikk til den amerikanske filmen

Chef
, regissert av Jon Favreau.. Juryen beskriver

Chef
som
en ytterst medmenneskelig og hjertevarm film, som fortjener å nå ut til et stort publikum på kino.

– Vi var aldri i tvil om at denne filmen var en selvskreven prisvinner.  Den gir oss troen på at humør, pågangsmot og en stor porsjon selvironi gjør livet langt bedre å leve. Skuespillerne spiller godt opp mot hverandre, og historien skildrer utfordringer i nære relasjoner. Rammen rundt filmen er lett å forelske seg i, mettet som den er av de lekreste retter og den gladeste musikken, utdyper juryen. 

Publikumsprisen

Prisen gikk til den amerikanske dramakomedien

En trettimeters reise
, regissert av Lasse Hallström og distribuert av Nordisk Film Distribusjon. I sin begrunnelse beskriver publikumsjuryen filmen som
en film om mat og kjærlighet, men som også rører ved rasismens utfordringer og skepsis mot innvandrere.

– Med mye varme og humor viser regissøren at karakterenes kjærlighet og lidenskap for sine respektive mattradisjoner er grunnlaget for konflikten mellom dem, men til syvende og sist også det som bringer dem sammen, skriver juryen.

Publikumsprisen er et trykk av Ivar Rudi, som gis av Den norske filmfestivalen.

Andreasprisen

Den økumeniske filmprisen Andreasprisen
gikk til tyske

Korsveien,
regissert av tyske Dietrich Brüggemann, produsert av Leif Alexis og Fabian Maubach og distribuert av Arthaus.

– Filmen er et rystende og utfordrende verk som viser hvordan religiøs manipulering kan ødelegge et ungt menneske, sier juryleder Alf Kjetil Walgermo.

– Uten bruk av overdramatiserende virkemidler viser filmskaperne hvordan religiøs manipulering kan ødelegge et ungt menneske. Vi drives med hovedpersonen fra livshåp til fortvilelse, mens troen perverteres i Guds navn, sier juryen blant annet i sin begrunnelse.

Nordisk Filmpris Haugesund

Prisen gikk til

Hallonbåtsflyktningen,
regissert av Leif Lindblom. – Vi har falt ned på en tilsynelatende lettbent og ellevill komedie, men som har en dobbelt bunn og setter fingeren på naive og forenklede oppfatninger av forskjellen mellom to naboland.  Det handler også om å føle at man ikke passer inn i den rollen man er forventet å fylle, skriver juryen i sin begrunnelse.

Nordisk Filmpris Haugesund er gitt av Den norske filmfestivalen. Prisen er på 40.000 og går til regissør for beste nordiske film.