Åsane -Norges Fargo

Det finnes ikke et hjem i Norge uten IKEA-møbler. Selskapet er en suksess uten like. Umbraco-nøkler og lave priser har revolusjonert møbelbransjen. Folk vil ikke ha kvalitet –de vil ha lave priser. Det får møbelhandler Harold Lunde (Bjørn Sundquist) erfare når IKEA bygger sitt nye varehus vegg i vegg med hans tradisjonelle møbelforretning i Åsane utenfor Bergen.  Møbelbutikken har han og kona har drevet i førti år. Det er deres livsverk.

IKEA blir døden for Harolds Møbler. Harold mister alt han har bygd opp gjennom et helt liv. Også hjemmet som var i andre etasjen går med i konkursen. Midt oppe i det hele dør også kona. Tingene går ikke hans vei. Selv en selvmordsforsøk hvor han forsøker å sette fyr på seg selv mislykkes når sprinkelanlegget i møbelbutikken slår ut.

Alt han sitter igjen med er sin gamle Saab og lysten på hevn.  Harold bestemmer seg for å straffe den skyldige; IKEA-gründeren Ingvar Kamprad. Harold bestemmer seg for å kidnappe ham. I sin gamle bil starter turen fra Åsane om Oslo i retning Ingvar Kamprads hjemby Älmhult i Sverige som.

Vel fremme i Älmhult er den første han treffer en seksten år gammel jente som har rømt hjemmefra. Det noe ulike paret blir «partners in crime” når de kidnapper Ingvar Kamprad. Det hele er ikke helt gjennomtenkt fra deres side – for hva gjør man nå?

Gunnar Vikene har laget en usedvanlig roadmovie full av  svart humor. Det føles som Coen-brødrenes
Fargo har tatt seg en tur til Åsane. Det er ikke mange lyspunker i Harolds liv. Ja, selv hans håpefulle sønn i Oslo har fått sparken i VG og er blitt kastet ut av kona.

Gunnar Vikenes manus er basert på  et parti i Frode Gryttens bok «Saganatt»; en trilogi om tre generasjoner i Lunde-familien. Resultatet er blitten svart komedie til ettertanke.

 
Her er Harold er en tragikomedie utenom det vanlige. Det skyldes først og fremst Bjørn Sundquist som her gjør en av sine beste roller. Det er slett ikke dårlig for en skuespiller med et hundretalls filmer bak seg. Vi kjøper hans kamp for at kvalitet aldri vil bli umoderne, og vi skjønner fortvilelse og reaksjon når den verden han kjenner raser sammen som et korthus.

Bjørn Sundquist får god hjelp av svenske Björn Granath i rollen som Ingvar Kamprad. Det er fryd å oppleve deres verbale kamp.