Disneys første julefilm funnet i Norge

Filmen ble funnet under en systematisk gjennomgang av Nasjonalbibliotekets samling av nitratfilm i Mo i Rana i 2008, men ble først i år identifisert som den forsvunne filmen Empty Socks fra 1927.

Forsvunnen filmsksatt

– Vi visste først ikke at dette dreide seg om en forsvunnet filmskatt, forteller filmarkivar Kjetil Kvale Sørenssen i Nasjonalbiblioteket. ­– Filmen var på to ruller uten noen klar markering av hva den inneholdt. Vi gikk igjennom filmen og registrerte den med en grundig beskrivelse av handlingen. Siden en av figurene lignet på Felix the Cat, tok vi med dette i registreringen.

Den amerikanske tegneserieforfatteren og animasjonsfilmhistorikeren David Gerstein hadde funnet dokumenter som tydet på at forsvunne Disney-filmer kunne befinne seg i Nasjonalbibliotekets samling. Han lette etter filmer om Oswald the Lucky Rabbit, Disneys forløper til Mikke Mus.

– Da vi sendte Gerstein informasjon om denne filmen, så han at det ikke kunne være en F
elix the Cat-film. Han gjenkjente handlingen vi hadde beskrevet som historien i
Empty Socks, en
Oswald the Lucky Rabbit-film som var regnet som tapt, sier Kjetil Kvale Sørenssen. – Det eneste man tidligere hadde bevart av filmen, var en 25 sekunder lang sekvens som befinner seg på Museum of Modern Art i New York. Vår kopi av filmen er på rundt 5 minutter og 30 sekunder, og mangler bare rundt ett minutt i midten for å være komplett, forteller filmarkivaren.

Kopi til Disney

Digitale kopier av den restaurerte filmen er sendt til Walt Disney Company i USA, mens originalkopiene fortsatt befinner seg i Nasjonalbibliotekets arkiv.

 

Onsdag 17. desember kl. 14 vises filmen i Nasjonalbiblioteket.

I tillegg til
Empty Socks (1927) vises en annen Disney-film
Tall Timber (1928). Tall Timber ble funnet av David Gerstein i 2007, i arkivene til Norsk Filminstitutt.

Det blir levende pianoakkompagnement ved Kjetil Schjander-Luhr. Filmene innledes av animasjonsfilmhistoriker Gunnar Strøm, førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda, som blant annet har skrevet Alt på grunn av ei lita mus: en introduksjon til Walt Disneys animerte univers (1998).

Oswald the Lucky Rabbit

Figuren Oswald the lucky Rabbit ble skapt av Disney og samarbeidspartneren Ub Iwerks i 1927. De produserte en serie med 26 filmer med figuren før Mikke Mus ble etablert i 1928. Oswald ble etter hvert overtatt av andre produsenter og figurerte i en rekke animasjonsfilmer frem til 1943. I Empty Socks kler Oswald seg ut som julenisse og feirer jul med en gruppe foreldreløse barn. Disney gjenbrukte ideen noen få år senere, i 1931, med Mikke Mus i hovedrollen i filmen Mickey’s Orphans.