Årets morsomste film

Welcome to Norway er ikke bare en film full av humor – den er også full av alvor. Sjeldent har en film vært så aktuell og grepet så rett inn i den politiske debatten – med slikt et skråblikk. Det er ikke uten grunn at filmen stakk av med publikumsprisen på filmfestivalen i Göteborg.

Rune Denstad viste med snøscooterkomedien Nord (2009) at han behersker humorsjangeren. Også den gang med Anders Baasmo Christiansen i hovedrollen –  som den nevrotiske Jomar – en litt forsiktigere kar en den Primus i vi møter i Welcome to Norway.

Primus (Anders Baasmo Christiansen) er en ikke altfor vellykket entreprenør. Det meste han tar i blir til gråstein – inntil asyltilstrømmingen byr på nye muligheter for det mislykkede høyfjellshotellprosjektet hans. For Primus opplever det som en gylden mulighet til å få både livet og økonomien på rett spor igjen. Betalingen  fra UDI for flyktningene parkerer kjapt fremmedhatet hans. Her er det penger å tjene – og Primus er rette mannen. Alt går imidlertid ikke helt etter boka når femti flyktninger ankommer ”høyfjellshotellet”.  Det er blir rakt opprørstendenser både på hotellet og på hjemmebane hvor en nevrotisk  kone og opprørsk datter har mistillit til flyktningarbeidet hans.

Rune Denstad Langlo tar oss til et vanvittig flyktningmottak og gir oss en ”asylbaron” totalt uten realisme.

Anders Baasmo Christiansen er et funn i rollen som Primus. Han får riktig boltre seg og skaper de mest vanvittige situasjoner. Den ekte flyktningen, Olivier Mukuta, er et funn i rollen som den unge entusiastiske flyktningen som etter hvert blir Primus´ høyre hånd i den totale galskapen som utvikler seg på høyfjellet.

Welcome to Norway er et høydepunkt innen norsk komedie. Det er ikke en film blott til lyst, den har en alvorlig undertone.

Det er bare å storme billettlukene og sikre seg billett til
Welcome to Norway!