Gullpalmevinneren «Shoplifters» åpner Film fra Sør

Filmen vant Gullpalmen under årets filmfestival i Cannes.
Shoplifters skildrer familien Shibatas liv i fattigdom og deres kamp for å overleve. Kore-eda beskriver selve grunnmuren i filmen med spørsmålet «hva er det som skaper en familie?»

 

Kontroversiell film

Dramaet utspiller seg i Tokyo og er inspirert av nedgangen i den japanske økonomien. Faktiske nyhetsartikler skildrer mange japaneres liv i fattigdom, og hvordan de har blitt tvunget til å stjele fra butikker for å overleve – akkurat som familien Shibata. Skildringen av fattigdom i dagens Japan har til dels møtt motstand i hjemlandet.

– Filmen er visstnok dårlig likt av det politiske etablissementet og av statsminister Shinzō Abe, forklarer Lasse Skagen. – I sin research til filmen hentet Kore-eda frem ganske triste historier fra det japanske samfunnet, om barn som lever i fattigdom og går for lut og kaldt vann.

Regissør Hirokazu Kore-eda startet sin karriere som dokumentarist for tv før han gikk over til å regissere spillefilm. Han er en mester i å fremstille kompliserte familiebånd, hvilket han har bevist gang på gang i filmer som 
Nobody knows (2004), 
Still Walking (2008) og 
Etter stormen (2016). I tillegg til Gullpalmen for 
Shoplifters har han tidligere vunnet juryprisen på filmfestivalen i Cannes, samt flere priser for beste film og for beste regissør.