«Lykkelige Lazzaro» stakk av med Aurora-prisen i Tromsø

Handlingen i italienske
Alice Rohrwachers
Lykkelige Lazzaro er lagt til  den isolerte italienske grenda Inviolata. Her bor den engleaktige Lazzaro sammen med familien sin i utpreget fattigdom. Her lever de som tidløse leilendinger for den grådige markisen Alfonsina de Luna på hennes tobakksplantasje. En dag møter Lazzaro markisens sønn Tancredi, som ber ham hjelpe til med sin egen iscenesatte kidnapping. Planen kommer fort ut av kontroll og får skjebnesvangre følger for alle involverte.

 

Mens resten av bandet nyter en øl etter konserten, er frontfiguren Gerhard Gundermann på vei ut døra. Han må nemlig hive seg i bilen for å rekke morgenskiftet i hjembyens kullkraftverk. I kullgruven i den østtyske byen Höyerswerda i det gamle DDR, føler sosialisten Gundermann seg vel så mye hjemme som på scenen. Det er tross alt her han finner all sin inspirasjon. Men å være både artist, arbeider og familiemann er ikke lett. Spesielt ikke i et land der alle blir kontrollert av det beryktede sikkerhetspolitiet Stasi, og ingen er spart for myndighetenes konstante nysgjerrighet.

Tyske Andreas Dresens
Gundermann er den sanne historien om en av Øst-Tysklands kultartister, som døde brått i 1998. Krydret med et fengende og kritikerrost soundtrack, forteller regissør Andreas Dresen en fascinerende fortelling om en unik artist, men sier samtidig vel så mye om hvordan livet var for mange i det gamle Øst-Tyskland.

 

TROMSØ-VINNERNE

Auroraprisen (Hovedprisen)

Lykelig Lazzaro, regi

Alice Rohrwacher (Italia)

 

Fipresci-prisen (kritikerprisen)

Gundermann, regi Andreas Dresen (Tyskland
)

FICC/IFFS DON Quixote-prisen:

Birds of Passage, regi Cristina Gallego & Ciro Guerra

 

Film Fra Nord/TROMSØ PALMEN

The Powe Grid, regi Clara Bodén (Sverige)

 

Faiths in Film

Lykkelige Lazzaro, regi

Alice Rohrwacher (Italia)

 

Fredsfilmprisen

Blindspotting
, regi Carlos López