Flaks av en annen verden – ja, av filmverdenen

Vi elsker filmer der heltene vinner med nervepirrende små marginer og mot alle odds, enten de glir rett under en port som er i ferd med å lukkes, eller er David mot Goliat.

Selvsagt finnes det eksempler fra det virkelige liv som kunne vært tatt hørt hjemme i en nervepirrende actionfilm. Sist nå i vinter hadde

Dagbladet.no
for eksempel en historie om en bussjåfør som var få sekunder fra å bli tatt av snøskred.

I motsetning til slike utrolige episoder fra virkeligheten, er griseflaks i filmens verden nøye planlagt og kalkulert ned til hver minste detalj og redigert i ettertid, slik at regissøren får akkurat det opptaket han eller hun vil ha. Og sannheten er nok at hvis du ønsker deg slik flaks du også – enten det er for å spille pengespill eller oppnå drømmejobben – så kreves det minst like solide forberedelser. Her kan for eksempel

Griseflaks.com
hjelpe deg på vei.

Et av de mest berømte eksemplene på nøye planlagt råflaks fra filmhistorien er nok Buster Keatons imponerende stunt fra 1928-filmen
Steamboat Bill, Jr, der en husvegg på flere tonn faller ned rundt ham, og han kommer fra det uten en skramme takket være nøye kalkulasjoner og nerver av stål som plasserer ham akkurat der loftsvinduet i veggen er. Keaton har selv sagt i ettertid at han ikke var riktig vel bevart som utførte det stuntet, men imponerende ser det ut, og scenen har inspirert utallige filmer siden. Det er ikke uten grunn at du finner den igjen og igjen på lister over beste stunts i filmhistorien.

En annen filmkarakter der lykken rår mer enn forstanden er helt klart Leslie Nielsens Frank Drebin i kultklassikeren
Mannen med den nakne pistol. 80-tallskomedien var ikke bare stappfull av ordspill og visuelle vitser i et radbrekkende tempo – Drebins evne til å sette kjepper i hjulene for skurkene ved ren og skjær flaks, gjerne uten å merke det selv, gjør at denne filmen har tålt tidens tann overraskende bra. Da Leslie Nielsen gikk bort i 2010 kalte

p3.no
s Rune Håkonsen blant annet Frank Drebin for tidenes beste politimann på film.

Men filmhistoriens mest sjarmerende heldiggris vil nok for alltid være Forrest Gump. Det er vanskelig å ikke trekke på smilebåndet av Tom Hanks skuespillerprestasjon som den vennlige, men ikke akkurat smarteste kniven i skuffen. Men man skulle vanligvis ikke tro at nærmest dumsnill naivitet og en hardnakket tro på å gjøre det man mener er det rette til tross for omstendighetene skulle kunne gjøre en person til både toppatlet, krigshelt og mangemillionær. Likevel oppnår Forrest Gump alt dette og mer, som oftest ved et uhell, og gjerne også uten å helt legge merke til det selv, eller uten å forstå at det han har gjort er unikt. Flaks på dette nivået finner man nok dessverre ikke i det virkelige liv.