Topp 10: De beste filmene om nazijegere

Den aktuelle og påkostede TV-serien Hunters på Amazon Prime er siste tilskudd på stammen i en rekke filmer og serier om nazijegere. Vi har henter frem de beste av dem.

Samtidig som de allierte gjennomfører rettsoppgjøret i etterdønningene av andre verdenskrig klarer titusener av nazistiske krigsforbrytere å flykte. Så begynner hevnlystne nazijegere å spore dem opp i rettferdighetens navn. Et bedre plot for spenningsfilm og TV-serier får du ikke.

De alliertes jakt på naziforbrytere endte som kjent med Nürnbergprosessen. Her ble nazismens- og krigens lederskikkelser som Hermann Göring og Rudolf Hess dømt og henrettet. Andre sentrale skikkelser som Adolf Eichmann, Josef Mengele og Klaus Barbie klarte derimot å flykte. Men som tatt ut fra en klassisk Hollywood-produksjon er det alltid noen som jakter på forbryterne.

Naziforbryterne som flyktet skaffet seg nye identiteter, nye allierte og klarte stadig å holde seg i skjul. Jakten på nazister ble stort sett ble utført av privatpersoner og de var mennesker uten noen form for politierfaring med innsamling av bevis og patologi, slik som ordinært kriminalarbeid. Over 30.000 naziforbrytere rømte i kaoset like etter krigen, men grunnet nevnte begrensninger og laber interesse ble knapt fem prosent innhentet og stilt for retten.

75 år har gått siden menneskehetens mørkeste kapitel, men stadig presenteres nye historier om rettferdighet, oppgjør og hevn. Den aktuelle og påkostede TV-serien Hunters på Amazon Prime er siste tilskudd på stammen i en rekke filmer og serier om nazijegere. Hunters er lagt til New York i 1977 hvor Holocaust-overlevende Meyer Offerman, spilt av Al Pacino, finansierer en gruppe nazijegere i deres jakt etter høytstående offiserer som har gått i skjul og som forsøker å skape et fjerde rike. Her er de 10 beste filmene om jakten på nazister:

10. Slakteren fra Lyon – Jakten på Klaus Barbie

En historie som er for god til å være sann er hvordan Klaus Barbie, Gestapo-sjefen i Frankrike, vandret et fritt og beskyttet liv som forretningsmann og boliviansk æresborger. I Latin-Amerika forsøkte han å starte Det fjerde riket og en ytterligere overraskende plottvist var at han skulle jobbe for CIA og gi dem torturmetoder utviklet under naziregimet.

Klaus Barbie var kjent som Slakteren fra Lyon og myrdet personlig mer enn 4.000 mennesker under andre verdenskrig. Han var ansvarlig for deportasjonen av 44 jødiske barn til Auschwitz, samt drapet på Jean Moulin, lederen av den franske motstandsbevegelsen. Etter krigen ble Barbie rekruttert av CIA som ønsket hans kunnskap i kampen mot den nye trusselen Sovjetunionen.

Barbies mørke reise ender når nazijegerne Beate og Serge Klarsfeld kom på̊ sporet av ham. Det kulminerer i den beryktede rettssaken i 1987 hvor han måtte stå til ansvar for sin blodsutgytelse. Spillefilmen som best forteller denne nazijakten er Manhunt (2008) med Franka Potente som Beate, utgitt på DVD i Norge som Slakteren fra Lyon – Jakten på Claus Barbie.

Etter å ha laget den Oscar-belønnede The Last King of Scotland (2006) utforsket Kevin Macdonald Barbie i dokumentaren My Enemy’s Enemy (2007). For de som ønsker mer om denne svært uvanlige nazisten på flukt anbefales også Hotel Terminus (1988) av Marcel Ophuls som vant Oscar for beste dokumentarfilm.

9. The Debt

Ved et gjensyn med nazijegerbriller får The Debt (2010) nye kvaliteter. Det er en nyinnspilling av Israelske Ha-Hov (2007) og er en ren fiksjonsfilm som låner fra og er inspirert av elementer fra historien som Josef Mengele og Adolf Eichmanns bedrifter under og etter krigen.

Året er 1965 og Mossad-agenter får i hemmelig oppdrag å fange den beryktet krigsforbryter Dieter Vogel, kirurgen fra Birkenau, ta ham med til Israel og bringe ham for retten. David og Stephan er erfarne agenter mens Rachel Singer, spilt av Jessica Chastain, har sitt første oppdrag i felt. Vogel jobber som lege i Øst-Berlin og de lager en plan for å fange ham. Deres motiv er at de alle mistet nær familie under holocaust, men alt går ikke etter planen når Vogel kommer inn under huden på dem.

Historien i The Debt bærer store likhetstrekk til jakten og pågripelsen av Eichmann, men en plottvist gir en kløktig vri på en ellers ordinær fortelling. Gjennom en rammefortelling 30 år senere hjemsøkes disse tre nazijegerne av noe oppsiktsvekkende. Det handler om tap, hevn og rettferdighet samt et trekantdrama som underliggende plot. Filmens struktur kunne nok ha vært bedre spisset, men dens annerledeshet gjør den svært interessant.

Ytterligere kvalitetsstempel fås av folkene bak kamera. Manus er skrevet av Matthew Vaughn som senere har regissert Kingsman-filmene. Regien er ved John Madden som lagde Shakespeare in Love (1998) og som vant storeslem under Oscar-utdelingen i 1999. The Debt ble utgitt på VOD, DVD og Blu-ray i Norge.

8. Jakten på Eichman

Det som kan beskrives som nazijegernes aller største triumf var pågripelsen av Adolf Eichmann. Han var den ansvarlige for den endelige løsningen med transport av jøder til konsentrasjonsleirer. Det har blitt laget mange filmer om jakten på Eichmann, men noen filmer skiller seg mer ut enn andre.

I Jakten på Adolf Eichmann (2015) fortelles historien fra den tyske statsadvokaten Fritz Bauers ståsted. Han jobber med å finne krigsforbrytere, men motarbeides av nazivennlige innad i sikkerhetstjenesten. En dag mottar han et brev fra Argentina fra noen som vet hvor Eichmann befinner seg. Med visshet om at han begår landsforræderi søker han en allianse med Mossad for å jakte ham ned. Mossad er derimot en liten organisasjon og viser ikke like stor interesse som Bauer hadde forestilt seg.

Dette er en svært interessant fortelling hvor Bauers rolle i pågripelsen først ble kjent ti år etter hans død. Jakten på Adolf Eichmann er åpen med å vise hvordan tysk etterretning var infiltrert av tidligere nazister og hvordan de motarbeidet jakten på nazister. Jakten på Adolf Eichmann byr på flere tematiske lag og viser den vanskelige situasjonen til både jøder og homofile i etterkrigstiden. Bauers mål var å tvinge tyskerne til å se fortiden i øynene og ønsket var å få Eichman utlevert til Tyskland.

Det er et høyt spill med store følger. En pågripelse vil få store konsekvenser på høyt nivå og kan skape en nasjonal krise. Dette er et velregissert drama med en fantastisk prestasjon av Burghart Klaussner i rollen som Bauer. Der Staat gegen Fritz Bauer, som er dens originaltittel, gjorde rent bord under Tysklands svar på Oscar og er tilgjenglig på Blu-ray, DVD og VOD.

7. Operation Finale

Med en trang til å hevne seg på nazistene ble det dannet en jødisk motstandsgruppe i det kaotiske landskapet etter krigen. Det sies at denne dødsskvadronen tok livet av rundt 1000 nazioffiserer som flyktet eller ble løslatt fra de alliertes varetekt. Drapene sto i veien for arbeidet med en uavhengig jødisk stat og i 1951 ble den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad opprettet.

Adolf Eichmann ble tatt til fange etter krigen, men klarte å rømme til det antikommunistiske og nazivennlige Argentina. CIA hadde detaljert kunnskap om hvor han befant seg, men det var Mossad som skulle fullføre jakten. Der Jakten på Adolf Eichmann hovedsakelig handler om forløpet, er Operation Finale (2018) viet til Mossads operasjon med jakt og pågripelse.

Buenos Aires 1960. En jente er på stevnemøte med en ung mann som kaller seg Klaus Eichman. Mossad får nys i dette navnet og sender nazijegeren Peter, spilt av Oscar Isaac, og hans team for å fange Klaus´ far som de tror er Adolf Eichmann, spilt av Ben Kinglsey. Målet er å bringe ham for retten i Israel og sende ut et signal til andre nazister på flukt. Peter kommer tett på sin fange og vi lærer gjennom deres dialog om begge sidene av krigen.

Regien er ved Chris Weitz som tidligere har laget filmer som About a Boy (2002) og Det gylne kompasset (2007). Weitz skulle ha all nødvendig erfaring for å lage en spenningsfilm på høyt nivå, men historien blir i litt for stor grad overforklart til et bredt publikum. Operation Finale er i skrivende stund tilgjengelig på Netflix.

6. The Eichmann Show

Etter pågripelsen av Adolf Eichman kom rettsaken. I The Eichmann Show (2015) ligger hovedfokus på utfordringene produsenten og regissøren hadde med å få filmet det som var det jødiske Nürnberg eller århundrets rettssak. Målet med TV-overføringen var å bruke mediet til å fortelle om grusomhetene som ble gjort mot jødene under krigen og vise frem den sanne Adolf Eichmann.

Martin Freeman spiller produsenten Milton Fruchtman som kjemper en kamp for å få lov til å dekke rettsaken. Det fryktes at det skal bli et TV-show og ikke en rettsak. Kameraene må skjules og nok en gang begynner en ny utfordring, hvordan holde på publikums interesse gjennom rettsakens fire måneder.

The Eichmann Show er svært interessant i sin vinkling om det som skjedde i kulissene og ikke bare det som skjedde i retten. Folk var fortsatt skeptisk til om hendelsene virkelig hadde skjedd og forsvaret var at nazistene bare fulgte ordre fra sine overordnede. Når virkelige opptak fra konsentrasjonsleirer vises i rettsalen treffes et ømt punkt.

En annen med samme tema er Hannah Arendt (2012) hvor den tyske jøden Hannah Arendt dekker rettsaken mot Eichmann for The New Yorker. Eichmann er ikke monsteret hun forventet og i sine kontroversielle artikler beskrev hun jødiske ledere som samarbeidet med nazistene med påfølgende skandaler verden over. Experimenter (2015) er også interessant i dens gjenfortelling av forsøkene som ble gjort i etterkant av rettsaken om hvorvidt Eichmann og hans medskyldige i Holocaust bare fulgte ordre.

5. Labyrinth of Lies

Labyrinth of Lies (2014) omhandler jakten på nazister som lever i skjul samtidig som den byr på den klassiske historien om den unge idealisten som står opp mot den byråkratiske makten. Mens militærdomstolen i Nürnberg var de alliertes rettergang etter krigen kom Tysklands eget oppgjør først i 1963.

Labyrinth of Lies handler om Tysklands mest omfattende rettssak etter andre verdenskrig og er satt i en interessant tidsånd om en vanskelig periode hvor landet må rippe opp i betente sår som nylig har grodd. Til tross for noen fortellermessig svakheter er det er en særs interessant debutfilm om hvordan det tyske folket gikk videre etter krigen.

Tretten år etter krigens slutt blir en soldat fra Waffen SS i Auschwitz gjenkjent. Man forsøker å få ham ført for rettssystemet, men ingen vil røre saken. Helt til den unge og idealistiske juristen Johann Radmann begynner å se nærmere på den. Slik som andre unge tyskere har han liten eller ingen kjennskap til det som skjedde i den beryktede konsentrasjonsleiren. De som vet noe sier de uhyggelige hendelsene kun er propaganda fra de allierte. Johanns arbeid motarbeides ovenfra og holdningene er at dette temaet skal ligge urørt.

Som en parallell til nazistenes byråkratiske hang til å dokumentere alt, blir saken et søk i en slags labyrint av sakspapirer. Med nyoppdaget informasjon begynner en jakt på skyldige krigsforbrytere. Labyrinth of Lies tar opp et av de store spørsmålene etter krigen: Skulle man rettsforfølge de mest fanatiske nazistene eller forfølge de ordinære 6000 stasjon erte soldatene i Auschwitz. Utgitt på VOD, DVD og Blu-ray i Norge.

4. Remember

Jakten på nazister skulle igjen bli aktuelt i forbindelse med frigjøringsjubileet i 2015 og i Remember (2015) tar regissøren Atom Egoyan opp temaet med traumer knyttet til holocaust og nazister på flukt. Er de fortsatt monstre og har de alltid vært monstre? Den 90 år gamle holocaustoverlevende Zev har en skrantende helse og tydelige tegn på demens. Nå som hans kone Rose har gått bort kan han endelig fullføre sin ufullendte oppgave.

En dag forlater han pleiehjemmet, og ved hjelp av sin venn Max´ spesifikke instrukser hjelpes han stegvis nærmere sitt mål. Zev er på jakt etter nazisten som drepte hans familie i Auschwitz, og som tok identiteten til et av sine ofre og som stadig lever på flukt. Til tross for åpenbare begrensninger og utfordringer har den siste nazijegeren startet sin svært forsinkede hevn. Zev betyr ulv på hebraisk, og til tross for hans høye alder og sykdom skal han vise seg å være en ulv i fåreklær.

Remember begynner rolig og dvelende med landeveifilmens form, men endrer seg underveis nærmere thrillersjangeren. Med en økende intensitet avsløres ubehageligheter. Demens brukes som et elegant springbrett for fortellingen og ikke ulikt Memento (2000) blir skrift på egen kropp et viktig plotelement.

Landeveifilmens form kan minne om jakten på den eldre nazisten i This Must Be the Place (2011). Men der Sean Penns film lekte med finurlig humor har Remember en streng og alvorlig tone. Den pløyer ny mark på en kreativ måte med en annerledes fortelling og jakt uten like – hverken i virkelig heten eller fiksjonens historie. Dessuten fortelles holocaust og jødenes skjebne på en subtil og original måte.

3. The Odessa File

Det eksisterte flere organisasjoner som hjalp nazister på flukt, deriblant Vatikanet. Den aller største av disse organisasjonene var derimot en stor konspirasjon. ODESSA, en organisasjon for tidligere SS-medlemmer, stammet fra Frederick Forsyths bestselgende roman The Odessa File fra 1972 og ble filmatisert med den norske tittelen Varulv (1974).

Den unge tyske journalisten Peter Miller (Jon Voight) kommet over en død jødes dagbok og etter hvert på sporet av den hemmelige gruppen ODESSA som har infiltrert Tyskland og som smugler ut krigsforbrytere. Dagboken referer til overgrep begått av SS-kommandanten Eduard Roschmann og Peter infiltrerer organisasjonen med mål om å spore opp denne naziforbryteren.

Dette er en god konspiratorisk spenningsthriller med middels krav til autensistet ettersom den er basert på en fiksjonsroman. En av filmens konsulenter var Simon Wiesenthal som hadde dedikert sitt liv til jakten på naziforbrytere. Han hadde overlevde elleve konsentrasjonsleirer, deriblant Auschwitz og Buchenwald, og lagde lister over ledere i leirene og sørget for at de ble jaget etter krigen.

Roschmann, som fungerer som filmens antagonist, var lederen av Riga-gettoen og flyktet til Argentina etter krigen. Ironisk nok var det en som hadde sett The Odessa File på kino som klarte å identifisere ham. Forsyth hadde hentet navnet ODESSA fra en avisartikkel som i igjen var basert på omstridt informasjon fra Simon Wiesenthal. I virkeligheten er ODESSA ren fiksjon, men samtidig god inspirasjon til konspiratorisk fiksjon. Tilgjengelig på flere formater fra utlandet.

2. The Boys From Brazil

Den mest beryktede av nazistene på flykt var SS-offiseren Josef Mengele, kjent for sine grusomme medisinske eksperimenter i Auschwitz. Han ble tatt til fange av de allierte etter krigen, men slapp fri etter noen uker og flyktet til Argentina.

Rundt omkring i verden forsvinner fedrene til unge gutter på samme alder og som ser like ut, og hvor fedrene har samme type arbeid. Nazijegeren Ezra Lieberman får informasjon fra sin kontakt Kohler om at en gruppe tidligere SS-offiserer samles i Paraguay. Lieberman ser ikke noe oppsiktsvekkende i dette og ber Kohler om å ikke begi seg inn på dette farlige området. Kohler derimot infiltrerer møtet, rigger til skjult mikrofon og får spilt inn Mengeles plan om et fjerde rike.

Ira Levins roman Guttene fra Brazil (1976) er ren fiksjon basert på elementer av sannhet. Den er høykonspiratorisk og bur på en utspekulert og ondskapsfull plan. Karakter Lieberman var basert på Simon Wiesenthal som ledet et verdensomspennende nettverk av tipsere i jakten på naziforbrytere. Med Oscar-belønnede Franklin J. Schaffner, som tidligere hadde regissert Patton (1970), ble resultatet en konspiratorisk fiksjonsthriller belønnet med tre Oscar-nominasjoner.

Mens romanen og filmen tok seg noen fiksjonsfriheter kom Mossad i virkeligheten på sporet av Mengele i 1960 samtidig som de oppdaget Eichmann. Mengeles liv på flukt var lite spennende og i fiksjonens verden har den blitt betraktelig bearbeidet. Da The Boys from Brazil ble sluppet på kino levde fortsatt Mengele i skjul. Mengele flyktet videre til Brasil hvor han døde under en svømmetur i 1979.

1. Marathon Man

En av de aller beste konspiratoriske filmene fra 1970-tallet er Marathon Man (1976). Filmen er basert på en roman ved samme navn av William Goldman som i utgangspunktet planla å skrive om en totalt uskyldig helt som treffer på Josef Mengele, dødsengelen fra Auschwitz, som har behov for medisinsk hjelp i USA. Dette ble endret til fiktive George Szell, den hvite engelen fra Auschwitz.

Doc (Roy Scheider) jobber for Divisjonen som jakter på nazistiske krigsforbrytere og har kommet på sporet av Christian Szell, kjent som den hvite engelen fra Auschwitz grunnet sitt hvite hår. Han rømte til Ungarn etter krigen, men er i New York for å hente bytte han samlet opp etter å ha lovet jøder frihet. Midt opp i det hele havner Docs bror Levy (Dustin Hoffman), en doktorgradsstudent og maratonløper, som ufrivillig befinner seg midt i et stornazistisk komplott.

Dette er en fiktiv Mengele-variant om en nazist som kommer fra sitt skjulested for å hente plyndret bytte fra drepte jøder. Krigsutbytte i bankboks, en nazijeger som forsøkes drept, en mystisk divisjon som befinner seg mellom CIA og FBI, mystiske personer som lurer i kulissene, høykonspiratorisk thriller om hvordan etteretningsorganisasjoner i USA kjenner til og bruker nazister uten å pågripe de.

Maratonmannen er en svært vellaget thriller med mange lag og til tross for sin svært lite konspiratoriske tittel byr den på høy spenning. En av Dustin Hoffmans aller beste roller og hvor han går fra uskyldig til ufrivillig nazijeger. Lawrence Olivier spilte nazist i Maratonmannen og nazijeger i The Boys from Brazil. Svært solid regi av John Schlesinger som vant Oscar for beste regi med Midnight Cowboy (1969).