«Bad Education» – Svindel satt i skolesystem

5

HBO-filmen Bad Education er en svært velspilt og velfortalt dramakomedie om den største underslagsskandalen i det offentlige skolesystemet i USA.

HBO-filmen Bad Education (som ikke må forveksles med Pedro Almodóvars film fra 2004) er basert på den sanne historien om den største underslagsskandalen i det offentlige skolesystemet i USA, som fant sted på Roslyn High School på Long Island i New York.

Her møter vi den populære skoleinspektøren Frank Tassone (strålende spilt av Hugh Jackman), som kan vise til meget gode resultater for skolen, og som kjemper hardt for at disse skal bli enda bedre. Han husker alle sine tidligere og nåværende elever ved navn, brenner genuint for deres utdanning og videre muligheter – og behersker samtidig den nødvendige nettverksbyggingen og lobbyvirksomheten for å sikre skolen ytterligere midler, suksess og prestisje.

Bad Education (2019) 108min | Biography, Comedy, Crime | 26 April 2020 (Norway) Summary: The beloved superintendent of New York's Roslyn school district and his staff, friends and relatives become the prime suspects in the unfolding of the single largest public school embezzlement scandal in American history.
Countries: USALanguages: English

Men så begynner en journalist fra skoleavisa (Geraldine Viswanathan) å grave i skolens pengebruk, ironisk nok etter en oppfordring fra Tassone selv om å ta journalistoppgaven på alvor. Parallelt med dette tas hans assistent Pam Gluckin (også glitrende spilt av Allison Janney) i å bruke skolens kredittkort til private utgifter. Og med det starter for alvor utdanningsinstitusjonens så vel som Tassones plettfrie fasade å slå sprekker.

Kunstneriske friheter

Både i tone og tematikk vekker denne velfortalte dramakomedien klare assosiasjoner til Alexander Paynes Election fra 1999, og det er slettes ikke noe dårlig selskap å være i.

Bad Education er regissert av Cory Finley, som spillefilmdebuterte med Thoroughbreds i 2017. Manuset, som tar utgangspunkt i en artikkel fra New York Magazine, er skrevet av Mike Makowsky – som selv er tidligere elev ved Roslyn-skolen.

Flere av detaljene ved den ekstravagante, ulovlige pengebruken som avdekkes ville vært vanskelig å kjøpe i en ren fiksjonsfortelling, men er formodentlig inkludert fordi de stemmer med de faktiske forholdene. Det betyr imidlertid ikke at filmskaperne har unnlatt å ta seg visse kunstneriske friheter. Blant annet har virkelighetens Tassone reagert på at han i filmen skjuler sin homofile legning – noe han selv aldri skal ha gjort. Dette gjør ham muligens til en mer sammensatt og interessant filmkarakter, men man kan likevel spørre seg om det er en nødvendig omdiktning.

Grådighet og edle motiver

Ikke desto mindre skal filmen berømmes for at den ikke tegner entydig usympatiske portretter av de involverte. Isteden er den en fascinerende studie av grådighet utført av folk som på samme tid har edle motiver – som til dels også rettferdiggjør grenseoverskridelsene og berikelsene i deres egne øyne.

I tillegg retter den fokus på noen problematiske sider ved det amerikanske skolesystemet, hvor de offentlige så vel som private skolene er del av et gjennomgående pengestyrt system. Og hvor deres resultater og anseelse også har betydning for områdets boligpriser.

Mellom arthouse og blockbuster

Bad Education er en såkalt «mellomfilm», altså en film som plasserer seg mellom «arthouse»-filmer og blockbustere i budsjettstørrelse og forventede publikumstall. Etter premieren på filmfestivalen i Toronto i fjor ble den kjøpt opp av HBO, som innebar at filmen ville bli tilgjengelig via strømmetjenesten framfor ordinær kinodistribusjon. I utgangspunktet er det positivt at det fortsatt finnes et marked for denne typen filmer, som lenge har slitt med å finne veien til kinoene. Og når koronapandemien i tillegg satt en stopper for kinopremierer generelt, må det i enda større grad ha vist seg som et lykketreff for filmen at den fant sitt hjem hos HBO.

Mens vi stadig venter på å kunne se nye filmer på kino, er Bad Education en svært velkommen kvalitetsfilmpremiere hjemme i stua.