4K + Blu-ray: «The Shawshank Redemption» – En perfekt og tidløs klassiker

6

Frihetens regn er en fengslende fengselsfilm uten svakheter. Det er filmmagi basert på et utrolig godt manus, med særs god regi og et klassespill fra to utmerkede skuespillere.

Uansett hvor ofte man ser The Shawshank Redemption (Frihetens regn, 1994) blir man aldri lei av filmen. Det er en tidløs klassiker som kan sees en gang i året eller annethvert år og dens fengslende historie fungerer alltid like godt. Det er den beste Stephen King-filmatiseringen sammen med Carrie (1976), Misery (1990), Stand By Me (1986) og The Shining (1980), litt avhengig av hvem av de som har blitt sett ved siste gjensyn.

Dramaet har opparbeidet seg rykte som en av verdens beste filmer, som regel basert på brukerkåringer, men den ligger også høyt på lister fra kritikere og filmtidsskrifter. På interessant vis ligger den også i toppsjiktet blant fengselsfilmer sammen med Don Siegels perfekte Flukten fra Alcatraz (1979) med Clint Eastwood. Til og med Nelson Mandela har ovenfor regissør Frank Darabont uttrykt sin forkjærlighet for The Shawshank Redemption.

En videosuksess

Den ble derimot langt fra noen suksess da den ble lansert på kino. Den kostet rundt 25 millioner dollar å lage og klarte så vidt å spille inn produksjonskostnadene på verdensbasis. Mens Pulp Fiction og Forrest Gump tiltrakk seg et stort publikum det året var det først da The Shawshank Redemption ble Oscar-nominert i syv kategorier, deriblant beste film, at den vekket en fornyet interesse. Den vant aldri noen priser, men med økt status ble det sendt ut over 320.000 VHS kopier i USA alene og den skulle bli årets mest leide film. Siden skulle den konstant bli vist på amerikansk TV og dens renommé ble ytterligere forsterket.

Filmen er basert på en av Stephen Kings mindre kjente historier «Rita Hayworth and the Shawshank Redemption» fra novellesamlingen «Different Seasons» utgitt i 1982. Den samme samlingen inneholder kildematerialet til filmene Apt Pupil (1998) og Stand by Me (1986) og er historier uten rot i det overnaturlige. Dermed skiller de seg fra skrekkforfatterens store varemerke. Den aspirerende manusforfatteren Darabont skrev A Nightmare on Elm Street 3 (1987), The Blob (1988) og The Fly II (1989) før han tilnærmet seg Stephen King og fikk aksept for å skrive manus til hans novelle. Manuset havnet hos Castle Rock Entertainment hvor Stand by Me-regissøren Rob Reiner så potensial og ønsket å kjøpe det for en stor sum. Darabont valgte derimot å gjøre sin spillefilmdebut med Reiner som mentor.

Får utfolde seg

Plottet burde være velkjent for de fleste. På slutten av 1940-tallet dømmes den unge bankdirektøren Andy til to ganger livsvarig fengsel for drapet på sin kone og hennes elsker. Han passer ikke inn i fengselet Shawshank og gjennomgår en brutal introduksjon. Han utvikler vennskap med Red og hans venner og ved et tilfelle ser han sitt snitt til å bruke sine yrkesferdigheter som skal gi ham en sentral posisjon i fengselssystemet.

The Shawshank Redemption er laget på en neddempet og rolig fortellerstil, slik de store klassikerne ble laget. Den tar seg tid til å presentere karakterene, lar de få utfolde seg og bygger stein på stein med motivasjon og nødvendige grep for å ta historien videre. Filmen er et karakterstudium av Andy (Tim Robbins), Red (Morgan Freeman) og deres medfanger. På motsatt side har vi antagonistene med fengselsdirektøren og hans lakeier med vaktenes kaptein Hadley i spissen. Til tross for sin spilletid på nærmere to og en halv time kunne den fint hatt en lengre spilletid, eller i dag blitt laget som en miniserie. Den brøt med samtidens hektiske storproduksjoner som True Lies, Speed og The Mask, men fremstår som en tidløs klassiker i dag nettopp grunnet sin ro.

Rørende vakker

Det er en fengselsfilm som klarer å etablere fengselet som et ubarmhjertig og dødelig sted. Fengselsdirektør Norton og kaptein Hadley sprer frykt og statuerer eksempel fra første stund med dødelig utfall. Som en kontrast er det et parallelt et jovialt kameratskap mellom de innsatte. Den byr på de fleste klisjeer om fengselslivet, men fortalt på rørende vis supplert med varme. Den har gode små sidehistorier som nesten fungerer som små filmer i filmen samt dyktige plottendringer som fortsatt fungerer ved nye gjensyn. Og ikke minst herlige små detaljer med frempek til vendinger som kommer senere i filmen.

Det er en rørende og vakker film med først og fremst solide prestasjoner i samspillet mellom Andy og Red. Morgan Freeman og karakteren Red har den varme fortellerstemmen som forteller historien slik han husker den. Det er hans minner om historien slik den utspilte seg som er fortellervinkling. Det er deres hverdagsliv i fengselet, med små og store hendelser, og hvor intet annet eksisterer. Det er en feilfri film og selv om man prøver å lete etter svakheter må man raskt gi opp og nok en gang la seg forføre av dens elegante historie.

Tredje utgave

Darabont doblet budsjettet og antall rørende scener med sin andre fengselsfilm basert på en Stephen King-historie med The Green Mile (Den grønne mil, 1999). Han klarte riktignok å lage en stor internasjonal suksess, men han klarte ikke kvalitetsmessig å overgå sitt eget gjennombrudd The Shawshank Redemption. Tim Robbins skulle interessant nok også regissere sin egen fengselsfilm Dead Man Walking (1995) med sin daværende samboer Susan Sarandon i hovedrollen.

I Norge ble Frihetens regn gitt ut på Blu-ray av Atlantic Film i 2012 og siden kom en ny Blu-ray fra Warner Bros i 2020. Den aktuelle utgivelsen i 4K er nyprodusert og befinner seg på en separat plate. I tillegg kommer utgivelsen med en Blu-ray på en egen plate, dette er samme innhold fra forrige utgivelse i 2020. For de som ønsker å gjøre et sylskarpt gjensyn med filmen anbefales denne utgivelsen, men har du forrige utgave på Blu-ray er det ikke noe nytt å hente. For samlere finnes også en steelbook-utgave av denne 4K-utgivelsen. På den negative siden savnes plakatdesignet til illustratør Drew Struzan på omslaget som nå er byttet ut med et stillbilde fra filmen.