Berlinalen: Advarte mot norsk barnefilm og avlyste gallapremieren

Søndag mottok filmfestivalen en klage på Rasmus Sivertsens barnefilm Helt super. Premieren ble utsatt og et varsel ble sendt ut.

Berlingske Tidende skriver at kritikken mot den norsk barnefilmen førte til at den tyske filmfestivalen Berlinale avlyste filmens gallapremiere og ga advarsler til alle med billett til seinere visninger.

Festivalen mottok søndag en klage fra den antirasistiske organisasjonen ARTEF (Anti-Racism Taskforce for European Film), som mente at filmen Helt super inneholdt «stereotypiske representasjoner av fargede personer».

E-posten fikk umiddelbart Berlinalen til å avlyse filmens planlagte gallapremiere. Festivalen ga da ut en advarsel til alle som hadde kjøpt billetter til en senere visning.

Filmen har blitt solgt til over 150 land, inkludert USA – men i Berlin fikk de føle den tyske kanselleringskulturen (Foto: Qvisten).

– Jeg stiller meg helt uforstående til reaksjonen, skriver filmregissør Rasmus A. Sivertsen i en e-post til Dagsavisen. – Filmen er sett av 110.000 på kino i Norge, den vant publikumsprisen under juniorutgaven av Tromsø internasjonale filmfestival i høst og har blitt solgt til over 150 land, inkludert USA, uten av vi har fått noen reaksjoner, skriver han videre.

Ifølge Berlingske Tidende skal dette være første gang at den tyske filmfestivalen tar denne fremgangsmåten i bruk. Direktør Kjersti Mo i Norsk filminstitutt sier til Berlingske at hun er svært forundret over festivalens fremgangsmåte.

– Vi har klart og tydelig sagt til Berlinalen at vi mener at filmen taler fint for seg selv og ikke er noe man skal advares mot. Kunstnerisk frihet og ytringsfrihet står under et voldsomt press i vår tid, og det at en film blir vist uhindret på en festival, er viktig hvis vi skal ha gode diskusjoner etterpå. Det gjelder også barnefilm, sier Mo.