Nå kommer samleboks med Bent Hamers filmer

Med samleboksen Bent Hamer blir alle de åtte spillefilmene til den kritikerroste og prisbelønte filmskaperen for første gang utgitt samlet.

De fleste av filmene har ikke vært tilgjengelige på video på mange år, og aldri før i HD-kvalitet. Utgivelsen er en del av Nasjonalbibliotekets satsing Norske filmskatter.

Flere av filmene i utgivelsen er restaurert av Nasjonalbiblioteket i samarbeid med Bent Hamer. Utgivelsen skjer i samarbeid med Norsk filmdistribusjon, som også vil gjøre filmene tilgjengelige for strømming.

– Jeg er veldig glad for jobben Nasjonalbiblioteket har gjort, både for mine filmer og i et filmhistorisk perspektiv, sier Bent Hamer. – Det har vært en lang prosess over flere år med mange involverte. Fra fotografer på de ulike filmene – Erik Poppe, Philip Øgaard og John Christian Rosenlund – til Norsk filmdistribusjon på produksjonssiden. En stor takk til alle sammen!

For Nasjonalbiblioteket har det vært en stor fordel å ha med Bent Hamer i arbeidet med restaurering og digitalisering av filmene, ikke minst som en sikkerhet for at restaureringsarbeidet ivaretar filmenes utrykk i størst mulig grad.

Bent Hamer er en regissør med en særegen stemme og har hatt et stort internasjonalt publikum.

Et eget filmspråk

Bent Hamer er en av våre mest særegne filmskapere. Som manusforfatter, produsent og regissør har han skapt sin helt unike stil.

– Bent Hamer står som en av 2000-tallets mest kjente norske auteurer, sier filmviter ved Nasjonalbiblioteket Ingrid Synneva Holtar. – Hans samlede filmproduksjon vitner om et sett av gjentakende temaer og stilistiske valg, og har gitt grunnlag for å snakke om et «hamersk» filmspråk.

Et typisk «hamersk» trekk er det lukkede, kontrollerte filmuniverset.

– I Hamers filmer foregår handlingen over kort tid, i tydelig avgrensede rom, og med et lite karaktergalleri, forteller Holtar.

Som et eksempel trekker hun fram debutfilmen Eggs, der hele handlingen utelukkende foregår i huset der de to brødrene Moe og Far bor. Filmen viser brødrenes vanepregede hverdag ved å gjenta rutinene deres gang på gang, alltid gjennom de samme statiske tagningene av de samme rommene, og alltid sett fra samme vinkel og med samme utsnitt.

Salmer fra kjøkkenet (2003)

– I denne repetisjonen ligger mye av Hamers absurde humor og særegne stil, sier Holtar. – Grepet går igjen i flere av filmene hans, og legger ofte grunnlaget for historier om karakterer som lever tilbaketrukne eller rutinepregede liv, men som i løpet av filmen blir dratt ut av rutinene og tvunget til å ta en sjanse.

Bent Hamers originale karakterer, underspilte humor og sære univers har skapt begeistring hos publikum, kritikere og på filmfestivaler både i Norge og internasjonalt, og filmene hans har både vunnet høythengende priser og blitt valgt ut som Norges kandidater til Oscar.