«Reality» – Bisarr virkelighet

5
Total vurdering

Tittelen har dobbel betydning. Den refererer til hovedpersonen Reality Winner, en varsler fra National Security Agency, og begrepet «virkelighet». «Reality» er et imponerende dokudrama om amerikansk virkelighet.

Filmskaperen Tina Satter formidler den sanne historien om Winners arrestasjon, som fant sted en søvnig lørdag ettermiddag i 2017, i Augusta, Georgia.

Reality | May 29, 2023 (United States) Summary: A former American intelligence specialist was given the longest sentence for the unauthorized release of government information to the media about Russian interference in the 2016 United Sta... Read all
Countries: United StatesLanguages: English

Satter ble kjent med Winners sak da hun kom over FBI-utskriftene i en nyhetssak. Hun brukte disse transkripsjonene til å lage et skuespill som ble satt opp utenfor Broadway i 2019. Filmen er en tilpasning av dette skuespillet som forsterkes av Nathan Micays dystre partitur.

Basert på avhørsutskrifter

Winner ble anklaget for å ha lekket et hemmeligstemplet dokument til mediene. Satter unngår nøye å dramatisere saken. Dialogen i filmen er basert utelukkende på FBI-avhørsutskrifter med de to agentene som intervjuet Winner.

Reality (Sydney Sweeney) har nettopp vært ute for å handle mat når agentene dukker opp. Etter litt småprat tar de henne med seg til et rolig sted for å snakke.

Filmens relevans forsterkes av Donald Trumps tiltale for feilhåndtering av esker med klassifiserte dokumenter.

Den eldste av agentene, spesialagent Garrick (Josh Hamilton), høres nesten unnskyldende ut når han informerer henne om at de har en arrestordre og skal ransake huset. Hans partner, spesialagent Taylor (Marchant Davis), ser bekymra ut mens de prater. Flere agenter ankommer etter hvert, og huset blir inngjerdet med polititeip.

Selv om hun virker for ung og uerfaren til å mestre Midtøsten-språkene som Reality tidligere jobbet med som kryptolog i amerikansk luftvåpenets etterretning, blir det snart tydelig at hun er fullt klar over de bakenforliggende spillene under avhørene. På samme måte som avhørerne bruker hun de tøffe pausene, ikke-samsvarende kommentarer og plutselige reaksjoner for å styre samtalen og vinne tid.

Livet endevendes

Kombinert med svært innsiktsfulle nærbilder av Sweeney, klarer filmen å trekke oss inn i Realitys tankeverden. Hun tar seg tid før hun viser hvordan hun reagerer på det faktum at livet hennes er i ferd med å snus på hodet. Når realiseringen setter inn, blir hennes forsøk på å holde seg rolig underminert av panikken i øynene hennes. De store, bleke og lysende øynene får et eget liv, uavhengig av hennes kontrollerte tone.

Dette er en prestasjon som tydelig viser hvorfor Sweeneys karriere er på vei oppover. Hun har evnen til å forvandle seg fullstendig. Rollen som Reality er det stikk motsatte av den selvopptatte karakteren Sweeney spilte i den første sesongen av White Lotus.

Intens fortelling

Satter fanger også de tilfeldige øyeblikkene med brennende humor som springer ut av dette intenst kontrollerte katt-og-mus-spillet. Hun har også en forståelse for metaforer.

Intervjuet finner sted i et rom helt tomt for møbler fordi Reality aldri bruker det. Først kan denne settingen virke komisk, men den gradvise følelsen av undertrykkelse gjør den mer og mer betydningsfull. Rommet forutser fengselscellen som venter på henne når avhøret er over.

Dokumentet hun anklages for å ha lekket var en etterretningsrapport fra NSA som inneholdt bevis på russisk hacking under det amerikanske presidentvalget i 2016.

For å gi kontekst til Winners avhør, vises tilbakeblikk til valgkampen, der hun jobber som oversetter på et militærentreprenørs kontor. Over skrivebordet hennes henger en TV-skjerm som alltid viser Fox News, der kommentatorene gang på gang avfeier påstandene om hacking som latterlige. Dette gir all den informasjonen vi trenger om hennes motivasjon for handlingene sine.

5
Total vurdering