Foto: Cosmopol Filmsource Berlinale

Presteskapet i Iran nekter filmskaper å delta i Cannes

Igjen ble en iransk regissør, Mohammad Rasoulof, hindret fra å delta på filmfestivalen i Cannes av iranske myndigheter. Filmen hans er hovedkonkurranen og skal kjempe om Gullpalmen.

I det som virker som et årlig ritual, har den dissidente iranske regissøren Mohammad Rasoulof blitt nektet adgang av Teheran til å delta på filmfestivalen i Cannes, der hans siste verk, The Seed of the Sacred Fig, kjemper om toppen av Gullpalmen. Festivalen starter 14. mai.

Iranske myndigheter har i tillegg forbudt skuespillere og mannskap filmen å forlate landet for å delta på filmfestivalen i Cannes.

Mohammed forbudt om å delta i Cannes kom på torsdag. I fjor kunne ikke Rasoulof, som skulle ha sittet i Cannes’ «Un Certain Regard»-jury, delta på grunn av reisebegrensninger som ble pålagt ham.

Restriksjonene har fulgt ham siden seieren i Berlin 2020, hvor There Is No Evil, en skarp kritikk av dødsstraff, stakk av med Gullbjørnen. Men det var hans påfølgende fordømmelse av regjeringens aksjon mot landsomfattende demonstranter som førte til at han ble fengslet. Han ble midlertidig løslatt i 2023 på grunn av dårlig helse. Senere ble han benådet, men ble pålagt reiseforbud.

Jafar Panahi er også forhindret fra å forlate Iran

Det har vært flere iranske regissører som har møtt Teherans vrede. Jafar Panahi er den mest kjente regissøren som har fått en slik straff. Debutfilmen The White Balloon stakk av med Camera d’Or i Cannes i1995. Han har vært nektet å forlate Iran siden 2010 etter å ha blitt funnet skyldig i «samarbeid med den hensikt å begå forbrytelser mot landets nasjonale sikkerhet og propaganda mot Den islamske republikken».

Iranske Jafar Panahi har ikke latt seg stoppe av presteskapet. Filmen Taxi Teheran ble smuglet ut og stakk av med Gullbjørnen.

Selv om han opprinnelig ble satt i husarrest, ble reglene for straffen hans senere lempet på. Han kan nå bevege seg fritt i Iran. Men et 20-års forbud mot å reise til utlandet gjenstår. Han kan heller ikke snakke med media eller lage filmer.

Det stopper likevel ikke Panahi. Han har laget minst tre filmer i det skjulte siden forbudet ble innført. I 2018 konkurrerte hans 3 kvinner om Gullpalmen i Cannes. Han skjøt ytterligere to filmer i hemmelighet: This is Not a Film, en dokumentar fra 2011 som beskriver husarresten hans, og Closed Curtain fra 2013. Dokumentaren ble smuglet inn til filmfestivalen i Cannes på en USB-minnepinne, som var gjemt inne i en kake!

Det som virket like dristig, var måten han skjøt Taxi Teheran på i 2015, og fikk doku-fiksjonen til Berlin, hvor den vant Gullbjørnen. Utkledd som drosjesjåfør plasserte han et lite kamera på dashbordet til en taxi og tok med seg passasjerer i Teheran – rett under nesen på det regjerende presteskapet.