Salma Hayek har hovedrollen i Without Blood

Toronto: Fra politisk motstand til personlige traumer

De beste filmene for året dukker ofte opp i slutten av august og begynnelsen av september, når Oscar-sesongen kickstartes på filmfestivalene i Venezia og Toronto. Mange av disse filmene tar opp aktuelle sosiopolitiske temaer.

Filmfestivalen i Venezia 2024 ble avsluttet i går, der Pedro Almodóvar vant Gulløven for beste film med The Room Next Door, hans første engelskspråklige film. Toronto har overtatt stafettpinnen. På den 48. Toronto International Film Festival skal Angelina Jolies regiprosjekt, Without Blood, ha premiere.

Krigens traumer og politisk opprør

Without Blood, med Salma Hayek i hovedrollen, utforsker konsekvensene av krig og vever en emosjonell historie om traumer, motstandskraft og overlevelse.

Filmen er basert på Alessandro Bariccos roman med samme tittel, følger filmen en ung jente gjennom flere tiår mens hun håndterer de komplekse virkningene av krig, traumer og vold i et ikke-navngitt land på 1900-tallet.

Angelina Jolis Without Blood er en emosjonell historie om traumer, motstandskraft og overlevelse. Her sammen med Demián Bichir under innspillingen.

Til tross for at filmen er spilt inn i Italia, har Jolie hovedsakelig valgt meksikanske skuespillere til sentrale roller, blant annet Salma Hayek og Demián Bichir. Hayek spiller Nina, en jente som opplever faren og brorens død i et krigsherjet land. Hun overlever ved å gjemme seg under gulvet på familiens gård. Selv om en av morderne, spilt av Bichir, oppdager henne, velger han å tie. Tiår senere møtes de igjen på en art nouveau-kafé, der de konfronterer sin felles fortid.

The Last Republican, regissert av Steve Pink, skildrer kongressmedlem Adam Kinzingers kamp mot Donald Trump og den ekstremismen han opplevde i det republikanske partiet. Etter at Kinzinger stemte for å stille Trump for riksrett etter 6. januar-opprøret, møtte han kraftige motreaksjoner og trusler. Filmen dykker ned i en partiorganisasjon på randen av kollaps, og er en av festivalens mest omtalte bidrag.

The Last Republican er en dokumentar om politisk mot.

Dokumentar om Netanyahu: The Bibi Files

Dokumentaren The Bibi Files gir et nærgående innblikk i Israels statsminister Benjamin Netanyahus politiske liv. Midt i pågående politiske utfordringer i Israel, undersøker filmen Netanyahus arv og den langvarige effekten av hans lederskap.

Regissør Alex Bloom beskriver filmen som et krevende, men nødvendig blikk på en av Israels mest innflytelsesrike personer.

The Bibi Files undersøker Netanyahus arv og den langvarige effekten av hans lederskap.

Sudans glemte krise

Sudan, Remember Us, av Hind Meddeb, dokumenterer et kritisk øyeblikk i Sudans historie etter avsettelsen av diktator Omar Al-Bashir.

Filmen skildrer unge aktivister som kjemper for demokrati, og de brutale militære angrepene som fulgte. Selv om den pågående krisen i Sudan stort sett er blitt oversett av det internasjonale samfunnet, sikrer Meddebs film at disse aktivistenes mot ikke blir glemt.

Sudan, Remember Us dokumenterer et kritisk øyeblikk i Sudans historie.