Foto: Tommy Gulliksen

«Stoltenberg – Facing War»: Et dypdykk i maktens mekanismer

5
Total vurdering

Dokumentarfilmskaperen Tommy Gulliksen fotfølger Jens Stoltenberg gjennom hans to siste år som generalsekretær i NATO. Filmen gir et sjeldent innblikk i storpolitikkens indre liv, der diplomatiske utfordringer og maktspill står i sentrum.

Etter ni år i NATO hadde Stoltenberg planlagt å trekke seg tilbake til et roligere liv i Norge sammen med sin kone. Koffertene var pakket, og en ny tilværelse utenfor storpolitikken lå foran ham. Men så ringte USAs president Joe Biden med en oppfordring: bli ett år til.

Facing War | April 4, 2025 (Norway) Summary: NATO chief Stoltenberg navigates his final year, balancing Ukraine support promises with rising European war fears. His diplomatic skills face tests in maintaining alliance unity, especially... Read all
Countries: Norway, Iceland, Denmark, Finland, Sweden, BelgiumLanguages: English, Norwegian

Krigen i Ukraina raste videre, og alliansen trengte en stabil og erfaren leder. Stoltenberg sto dermed overfor et vanskelig valg: holde sitt løfte til familien eller fortsette å lede NATO i en av de mest kritiske periodene i nyere tid.

NATO i stormens øye

Gjennom unike opptak får vi se hvordan Stoltenberg manøvrerer en allianse under enormt press. Krigen i Ukraina har satt NATO i en utfordrende posisjon, der medlemslandene har ulike syn på hvor langt de bør gå i sin støtte til Kyiv.

Stoltenberg lover Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at NATO vil støtte dem «så lenge det trengs», men dokumentaren gir også et innblikk i de interne spenningene mellom de 32 allierte landene.

Filmen gir et fascinerende innblikk i NATOs indre liv. Her fra møte med Emanuel Macron. (Foto: Tommy Gulliksen)

Diplomati er avgjørende for Stoltenberg, og vi ser ham i intense møter med ledere som Recep Tayyip Erdoğan og Viktor Orbán, der selv de minste nyanser kan avgjøre utfallet av forhandlingene. Hans evne til å balansere press, diplomati og strategiske vurderinger blir stadig satt på prøve.

I en tid der den regelbaserte verdensordenen er under press, gir denne dokumentaren et verdifullt innblikk i hvordan NATO forsøker å bevare stabilitet i en uforutsigbar verden.

Bak lukkede dører

Gulliksens film gir et fascinerende innblikk i NATOs indre liv, med scener der Stoltenberg diskuterer strategier og vurderer diplomatiske risikoer. Et av de mest avslørende øyeblikkene er når han hvisker til Zelenskyj at de kan «presse» mindre allierte, men ikke Washington og Berlin. Slik får vi en sjelden og direkte forståelse av hvordan alliansens maktbalanse fungerer i praksis.

Stoltenberg – Facing War gir et sjeldent innblikk i en verden der diplomati og maktspill avgjør skjebner. (Foto: Tommy Gulliksen)

Vi får også se Stoltenberg vurdere hvorvidt han offentlig bør kritisere den amerikanske kongressen for å holde tilbake militærhjelp til Ukraina. På togturen til Kyiv får vi et innblikk i hvordan diplomatiske avgjørelser tas i sanntid, med en konstant vurdering av konsekvensene.

Et av de mer bemerkelsesverdige øyeblikkene i filmen er når Stoltenberg leser opp en vennlig tekstmelding fra Donald Trump, der den tidligere presidenten takker ham for å ha fått NATO-landene til øke sine forsvarsbudsjetter. Scenen får en lett absurd tone, gitt Trumps tidligere kritikk av NATO og hans uforutsigbare forhold til alliansen.

Tommy Gulliksen er tett på storpolitikken – her mellom Erdoğan og Zelenskyj .(Foto: NATO PDD)

En film som speiler vår tid

Stoltenberg – Facing War gir et sjeldent innblikk i en verden der diplomati og maktspill avgjør skjebner. Med musikk fra den norske elektroniske duoen Röyksopp får filmen en intens, men nøktern stemning.

Filmen blir enda mer interessant sett i lys av dagens virkelighet. Da Stoltenberg i dokumentaren lover å støtte Ukraina «så lenge det trengs», fremsto det som et ufravikelig prinsipp. Men i dag, med en mer NATO-kritisk amerikansk presidentkandidat på horisonten og økende press innad i alliansen, er det tydelig at ingenting er hugget i stein.

Gulliksens dokumentar er et unikt tidsbilde av en verden i endring.

 

5
Total vurdering