Alt for kjærligheten

Jo Wright viste med sin debut
Stolthet og fordom at han er en mester når det gjelder kostymedrama, og Keira Knightley viser igjen her at hun er dronningen innen sjangeren. Dette er det tredje samarbeidet mellom Keira Knightley og Joe Wright (Stolthet og fordom og Om forlatelse).

Det mangler ikke på ambisjoner når Jo Wright lager sin versjon av Leo Tolstoj legendariske mesterverk. Motet er det ingen som kan ta fra ham i det som er blitt en fascinerende og annerledes romantisk tragedie hvor regissøren stort sett lar hele handlingen foregå inne på et teater. Det hele er imponerende koreografert og fotografert.

Joe Wright tar oss med til et samfunn med store klasseforskjeller og strikte normer – hvor overklassen lever i sin egen verden og snakker fransk seg i mellom.

På overflaten har den vakre Anna Karenina (Keira Knightley) nesten et perfekt liv. Hun er gift med Karenin (Jude Law), en høytstående embetsmann, og hun hører med blant byens sosietet og overklasse.

 Alt blir likevel endret når broren i Moskva kontakter henne og ber henne komme dit. På toget møter hun den unge og vakre offiseren – grev Vronskij (Aaron Taylor-Johnson), og hun tiltrekkes av ham. Tiltrekningen er gjensidig, og Vronskij følger etter når hun reiser tilbake til St. Petersburg. Der innleder de to et forhold og får en datter. Anna ofrer alt for kjærligheten. Men når hun forlater ektemannen mister hun sin sosiale status og nektes også all kontakt med sønnen. Når heller ikke kjærligheten til grev Vronskij varer, mister hun troen på livet og kjærligheten.

”Anna Karenina” regnes som et av de store litterære verkene i verdenslitteraturen, og er filmatisert utallige ganger. Det er laget minst 16 spillefilmer og fem tv-serier. Boka ble filmatisert fem ganger i 1910 alene. Kanskje ikke så underlig da at Joe Wright har valgt å gå sine egne veier når han skulle filmatisere Tolstojs roman, som ble skrevet på 1870-tallet .

Jo Wright har gjort en fascinerende tolkning av romanen, og han utfordrer publikum med sin tolkning – og lykkes. Ikke minst skyldes det sterke rolleprestasjoner som det er en fryd å oppleve.