Røtter og kostymedrama

(BERLIN) For øyeblikket er Bill Skarsgård kinoaktuell også i et annet kostymedrama –
Anna Karenina hvor han spiller mot Keira Knightley og Jude Law .

Victoria, ble utgitt i 1898. Den er filmet flere ganger tidligere – første gang i Tyskland på 1930-tallet, men Torun Lians film er første norske filmatisering av det som Hamsun-biograf Ingar Sletten Kolloen kaller ”en av de sterkeste kjærlighetsbøkene som er skrevet i verdenslitteraturen”.

Iben Akerlie har tittelrollen som Victoria og Jakob Oftebro og Bill Skarsgård spiller rivalene Johannes og Otto i filmen.

– Når Otto oppfører seg som et svin, skal jeg spille ham slik at man forstår hvorfor han ble slik. Det er ikke så lett for Otto – kanskje han er forelsket i Victoria, sier Bill Skarsgård.

Talent

22-årige Bill Skarsgård har ett navn å leve opp til, og talentet til Bill Skarsgård er det ingen tvil om. I fjor ble han «Shooting Star» ved filmfestivalen i Berlin – og plukket ut som et av de europeiske talentene det er størst forventninger til. Og broren Gustaf var «Shooting Star» i 2007, og spilte i Torun Lians forrige film
Ikke naken (2004). Faren, Stellan Skarsgård, har vært en gjenganger i Hans Petter Molands filmer, og for tiden holder de på med å spille inn nok en film sammen i Norge.

Bill Skarsgård har hatt en kort, men veldig produktiv karriere. De siste årene har han hatt et par-tre spillefilmer i året, i tillegg til tv-serier. Det de har til felles er han sterke utstråling og nærvær i rollene, til tross for at karakterene han spiller er veldig forskjellige – fra en ung mann med Aspergers syndrom til bad boy – og nå motbydelig rikmannssønn i
Victoria.

– I filmen er Otto svensk og det er sikkert bra i norske øyne – en rik svensk ung mann som ødelegger kjærligheten mellom unge nordmenn, sier Bill med et smil.

– Det var jo slik på den tiden at den svenske adelen og rikfolk hadde mye omgang med den norske overklassen.

– Hva er forholdet ditt til Hamsun?

– Victoria er faktisk mitt første møte med Hamsuns romaner, men Markens grøde, som han fikk Nobels litteraturpris for, står for tur. Jeg har jo sett Jan Troells
Hamsun med Max von Sydow i hovedrollen. Det er jo ingen tvil om at Hamsun var en spektakulær forfatter som endte i det tragiske med sin holdning til Nazi-Tyskland under krigen.

– Victoria er jo en veldig god bok, og det er utrolig moro å få være med i film basert på en bok som betyr så mye for mange.

Skuespillerfamilien

Med Skarsgård som etternavn er det kanskje heller ikke uventet at de stilles visse forventninger til ham som skuespiller. Far Stellan er Sveriges mest internasjonalt kjente skuespiller ved siden av Max von Sydow. Stellan har vært kjent for å ha hele storfamilien med seg på filminnspillinger, så å være til stedet på innspillinger var en naturlig del av oppveksten.

– Filmsett er ikke spesielt glamorøse, men for en guttunge var det en spennende verden å få være med i. Se faren sin utkledd og prøve å spille en annen mann enn han er, var i seg selv en opplevelse.

– Far din er jo en gjenganger i norske filmer –blir du også det?

– Det vet jeg ikke, men jeg vet at han er veldig stor i Norge og har jo de seinere årene vært med i flere norske filmer enn svenske. Jeg synes faktisk hans beste rolle noensinne er rollen i Hans Petter Molands
Kjærlighetens kjøtere. Det fine med Norge at det jo er et land hvor svensker kan jobbe på svensk- fordi språkene er så like. Det hender jo mye mer innen norsk film nå enn innen svensk – så jeg håper jo at jeg kanskje kan få flere roller i fremtiden. Jeg håper at
Victoria kan føre til at jeg får flere jobber i Norge. Det hadde jo vært moro å få jobbet med Hans Petter Moland – som jo også er en familievenn.

Foruten pappa Stellan er også brødrene Gustaf (
Kon-Tiki) og Alexander (
True Blood, Melancholia) skuespillere.

– Var det opplagt for deg at du skulle bli skuespiller fordi du heter Skarsgård?

– Det er nok litt slump også, men vi er tre av pappas sju barn som jobber som skuespillere. Jeg føler jo at dette er et yrke som passer meg. Jeg har mye energi – og jeg liker å være i sentrum, og jeg trenger den stimulansen som filmen gir og det å ha fokus på min karakter. Det tror jeg de fleste skuespillere gjør.

Når jeg ikke jobber blir jeg lett frustrert fordi jeg ikke få utløp for kreativiteten min. Jeg føler jeg har funnet mitt yrke, som jeg passer inn i. Det er jo mange mennesker som er fantastiske skuespillere uten at de vet om det, fordi de ikke aktivt søker seg mot det. Jeg har jo fått testet det gratis fordi jeg er oppvokst i bransjen. Jeg hadde min første rolle som niåring, og har siden den tid stått foran kamera på film og tv.

– Jeg tror det er viktig at man trives foran kamera og våger å ta sin plass –og prøve og feile.

Og til tross for sin unge alder har Bill allerede fått en smak av Hollywood-drømmen som mange unge skuespillere bærer på.

– Amerikansk film er veldig internasjonal og produsentene lar det gjenspeile i filmene mye mer enn tidligere. Derfor har det blitt et større marked for europeiske skuespillere i Hollywood.

Ny generasjon

– Mikael Persbrandt har sagt at for å bli en god skuespiller bør man ha vært ”Ett illa sett barn”.

– Jeg tror det kan være bra for en skuespiller å ha hatt problemer underveis. Som skuespiller benytter du deg av en ryggsekken du hele tiden bærer med deg. Alle har vel hatt det dårlig av og til, men som skuespiller må du ha direkte kontakt med følelsene dine hele tiden. For å uttrykke følelser må man benytte seg av tidligere erfaringer i livet – de verktøyene man har liggende i sekken. Slik sett ligger det nok noe i den uttalelsen, men det nok også litt image. Jeg tror ikke man må feste, drikke og gå på trynet for å bli en god skuespiller. Det finnes mange gode skuespillere i dag som lever helt annerledes uten at man kan si noe på deres prestasjoner. Min generasjon skuespillere er nok veldig annerledes enn den forrige generasjonen. Mange er veldig skjerpet og drikker lite eller ingenting – og er sterkt fokuserte. Jeg tror slik sett at det er en ny bølge skuespillere som er svært annerledes enn den generasjonen som Mikael Persbrandt, og min far for den saks skyld, tilhører.

– Hvilke typer roller er det du søker?

– Jeg vil helst gjøre alle typer roller. Jeg søker meg ikke mot en sjanger. Jeg vil gjerne ha så forskjellige roller som mulig hele tiden, og utfordre meg selv. Det er alltid spennende å gjøre roller som er veldig forskjellige fra min egen personlighet, for det utfordrer meg som skuespiller.

– Familien Skarsgård er jo etter hvert sterkt representert i norsk film – hva med å gjøre noe sammen?

– Det måtte være rett tid og rett prosjekt, men det hadde vært utrolig moro å få laget en riktig ”familiefilm”.