CINEMA NR 4/5 – ute nå

Jeg har blitt modigere

4. oktober i år har den norske eventyrfilmen
Gåten Ragnarok premiere.
Nicolai Cleve Broch spiller eventyreren Allan, og sier at han gjennom denne innspillingen har blitt en modigere skuespiller. Med eventyrsjangerens inntog ser vi også en ny og mer uredd side av norsk film.

Med livet som innsats

Franske
Juliette Binoche er en av europeisk films største stjerner. Nå spiller hun hovedrollen i Erik Poppes
Tusen ganger god natt. Cinema har snakket med den franske stjernen som fikk Oscar for sin rolle i
Den engelske pasienten.

Ironiker med alvor

Philomena er nok et skremmende innblikk
i hva som har foregått bak
lukkede dører innen den katolske kirken.
Steve Coogan har skrevet manuset og spiller også den mannlige hovedrollen.

Feeling the force

I sommer møttes over 20 000 filmentusiaster fra hele verden, for å ta del i verdens største Star Wars-messe, i Essen, Tyskland. Cinema var selvfølgelig på plass, og fikk en ny forståelse for hva det innebærer å virkelig være fan.

James Dean og ”white trash”

Som elleveåring ble den nå sekstenårige
Tye Sheridan plukket ut til å spille mot Bratt Pitt i Terrence Malicks
Tree of Life – etter å ha slått ut

ti tusen andre ungdommer som deltok på audition for filmen.

Joshua Oppenheimer

Noen dokumentarfilmer har kapasitet til å åpne deg for vonde (nesten irriterende) spørsmål, og konfrontere deg i forhold til de tankene man helst ikke orker å møte.
The Act of Killing er en av disse filmene.

Skal gjenreise NRK Drama

Det har vært rabalder i NRK Drama. Dramasjef Hans Rossiné ble tvunget til å gå etter kraftig kritikk av både hans lederstil og valg av dramatiseringer. Det hele kulminerte med slakt av dramatiseringen av
Erobreren – tidenes dyreste dramaserie i NRK-regi. I oktober overtar
Ivar Køhn sjefsstolen.

Jakten på dypets gull

– Selv får jeg klaus bare av å stikke hodet under vann i badekaret. Men det er jo noe med det at folk som er lettskremt ofte ser skrekkfilm. Jeg føler meg mer levende ved å oppsøke det jeg er mest redd for, forteller
Erik Skjoldbjærg til Cinema.

Sex, vold og uventede vendinger

Dersom
Danny Boyle følte for det, kunne han i prinsippet ha laget en hvilken som helst Hollywoodfilm.

Retrospekt: Katastrofefilmen

Både amerikanerne og britene presenterer i høst sine bidrag i en hyllest til katastrofesjangeren med komediene/parodiene
This is the End og
The World’s End. Hvordan har vi så langt vært vitne til verdens ende, og hva kategoriserer egentlig en katastrofefilm?

Linklaters tidsspørsmål

I løpet av de siste 20 årene har regissør
Richard Linklater skapt et ganske enestående opus av filmer i forskjellige sjangre og stilistiske former. Det er kanskje nettopp på grunn av dette at hans verk har ikke fått så mye oppmerksomhet i sin helhet. Men om man ser nærmere på filmene hans blir det klart at de har flere fellestrekk.

Ny giv for samisk film

I 2015 skal flere nye samiske kortfilmer vises under filmfestivalen i Berlin. Det året har festivalen et spesielt fokus på arktiske urfolks filmer. – Interessen for urfolksfilm blir stadig større, og det er nå en helt ny giv innen samisk filmproduksjon, sier daglig leder for Internasjonalt Samisk Filmsenter i Kautokeino,
Anne Lajla Utsi.

No End – filmhavariene vi aldri fikk se

Bortgjemt i mørke filmhvelv og anonyme, ramponerte blikkbokser ligger kilometer med tapte skuespillerprestasjoner, ambisiøse visjoner og nostalgi. Cinema har blåst unna støvlag, saumfart hvelv og arkivskap på jakt etter den ufullstendige delen av filmhistorien.

She who must be obeyed…!

Gåten Ragnarok utspiller seg i et «ingenmannsland» mellom Norge og Russland der intet menneske har satt sin fot i moderne tid. Vi skal se på en skjult filmskatt i samme «tapte verden»-tradisjon, som har dype og spennende røtter i filmhistorien.