Drømmen om glamour

(CANNES) Nå har Sofia Coppola lage film om dem. Gjengen besto av besteborgerlige tenåringer –fire jenter og en sjenert moteinteressert gutt. De er unge mennesker som har alt, men ønsker enda mer i en verdens som dyrker de rike og glamorøse. Den yngste var ikke mer en seksten år gamle da de startet sin forbryterbane. Gruppen ble omsider tatt og Vanity Fair intervjuet flere av medlemmene som alle fikk flere års fengsel og må ut med store erstatningsbeløp. Vanity Fairs intervjuer med medlemmene er utgangspunktet for Sofia Copplas film.

Kjendisfiksert

Sofia Coppola fortalte pressen i Cannes at dagens ungdom vokser opp i en helt annen kjendisfiksert verden enn den hun selv vokste opp i Los Angeles. ‹‹Jeg merket jo at folk reagerte litt annerledes når min far var til stedet, men det er likevel en helt annen verden enn i dag››.  Glamour- og kjendis-tv, nettsider sammen med Facebook og Twitter betyr en stor forskjell, mener Sofia Coppola.

Medlemmene av den virkelige The Bling Ring fulgte med må Twitter, Facebook og kjendisnettsider for å følge med når kjendisene var bortreist fra sine hjem og dermed kunne slå til mot boligene deres i fred og ro. Som hjelpemiddel brukte de Google Street View for å sjekke ut  hvordan områdene rundt kjendisvillaene så ut. Blant de som ble ranet var Orlando Bloom, Paris Hilton, Megan Fox, Miranda Kerr, Kirsten Dunst og  Lindsay Lohan.  Etter  at gjengen ble avslørt satt ungjenta som var leder for gjengen i fengsel i nabocellen til Lindsay Lohan som hun hadde gjort innbrudd hos. Lindsay Lohan var buret inn for fyllekjøring.  I løpet av et par år stjal gjengen verdier for nærmere 20 millioner fra kjendisene. De spesialiserte seg på eksklusive klær og smykker – lett omsettelige merkevarer som Chanel, Gucci, Burberry, Marc Jacobs, Cartier og Tiffany.

Glamourlivet

Gjengen ville leve som sine idoler. Pengene de fikk for tyvgodset  brukte de til å  henge rundt på de samme klubbene  hvor stjernene selv gikk. Tre av dem var i tillegg med i realityshowet
Pretty Wild i 2010 som fulgte tre av dem i deres forsøk på bli en del av Hollywoods glamorøse kjendisverden. Mesteparten av showet kom etter hvert til å handle om rettssaken mot dem og ble ikke fornyet da de havnet i fengsel. Sofia Coppola valgte også å endre navnene deres i filmen, nettopp for at den ikke skulle hjelpe dem til en kjendisstatus.

I rollen som de fem tenåringen som utgjorde The Bling Ring har Sofia Coppola med unntak av Emma Watson, kun castet ukjente unge skuespillere. De to hovedpersonene i filmen – Mark og Rebecca –spilles av henholdsvis Israel Broussard og  Katie Chang. Mark er den ny eleven på skolen og han blir venn med Rebecca. Han er av den litt sjenerte og tilbaketrukne typen uten venner. I Rebecca finner han en venn.

Israel Broussard kjenner seg igjen i Mark:

– Jeg har vokst opp i Mississippi. På skolen var jeg ikke populær i det hele tatt. Jeg ville ikke gå på skolen og like ikke klassekameratene mine. Når du ser filmen opplever du at Mark er en ensom fyr i utgangspunktet. Det at han blir kjent med Rebecca åpner en ny verden for ham og han blir også mer og mer avhengig av hennes vennskap. Når verden detter sammen rundt ham, vender han seg til Rebecca som svikter ham. 

Kjendisfiksert

– Hvor mye kjente du til historien før du fikk manuset til filmen?

– Jeg kjente ikke noe til den. Til å begynne med fantes det heller ikke noe manus, så audition var basert på et par ark vi fikk på forhånd. Etter hvert ble vi også kjent med Paris Hilton og scenene som handler om innbruddet hjemme hos henne er faktisk spilt inn på location hos henne.

Katie Chang får sin filmdebut med hovedrollen som Rebecca. Hun viste ikke at det var Sofia Coppola som skulle lage filmen da hun kom til audition. Hun hadde kun fått møte produsenten som intervjuet henne for å finne ut hvem hun egentlig var som person.

– Først i neste runde fikk jeg møte Sofia og fikk et par siders utdrag av manuset å øve på. Fremdeles ante jeg ikke hva filmen handlet om. Først i tredje runde fikk vi vite hva filmen handlet om forteller, Katie Chang som har rollen som lederen av  gjengen.

– Hvordan oppfatter du din rollekarakter? For oss vanlige dødelige virker de som de lever  fullstendig i sin egen boble hvor alt handler om kjendiser og eksklusive ting.

– Det er vanskelig å sette seg til doms over henne. Ting stikker ikke så dypt hos henne. Men det er klart det er likheter mellom oss –vi er begge tenåringer og har vokst opp med de samme kjendisfikseringen. Forskjellen  er jo at hun ikke har de grensene for hva som er akseptabelt. Men for å si det på en annen måte; Dette er min første film og det å få debutere i en Sofia Coppola film – jeg tror mange ungdommer er villige til å gå nokså langt for å få en slik mulighet. I denne prosessen tror jeg kanskje har følt noe av den sammen spenningen og fascinasjonen som gjengen gjorde i virkeligheten.

Hollywood-ungdom

Israel mener at noe av bakgrunnen for at denne gjengen kunne oppstå er at de har voks opp i Hollywood og LA hvor kjendisdyrkelsen er sterkere enn noen andre steder.

– Selv begynte jeg som skuespiller i 2008 og har vært i LA en rekke ganger, men det er helt klart at byen er noe for seg selv. Jeg forsøker å beholde den jordnære holdningen jeg vokste opp med i Mississippi. Men på samme måte som min karakter, Mark, har jeg følt med veldig usikker sammen med andre og i nye miljøer. Så slik sett har vi felles trekk. Jeg hadde ikke peiling å mote –så det var nok en tolmodighetsprøve. Å ta på meg Marks sko var ikke så vanskelig –det vanskelige var hans moralske holdning til det han var med på. Men jeg tror alle på en eller annen måte kan relatere seg til det disse gjorde.  Mange oppfattet det ikke som så alvorlig siden de kun tok fra folk som var veldig rike.

Lånte ut villaen

Blant tyvenes mål var Paris Hilton. Nøkkelen til villaen fant de under dørmatta. I to timer oppholt de seg i villaen hennes før de stakk av med klær og smykker for store verdier. Paris Hilton har en cameo-rolle som seg selv i filmen. Og innbruddet i filmen er faktisk filmet å location i hennes villa.

For Israel Broussard og Katie Chang har 
The Bling Ring vært et eventyr. Rollene deres gjør dem til kjendiser og åpner dørene til de samme kjendisklubbene som den virkelige Bling Ring gikk for å opplevre glamouren og kjendisene.

Det  har gitt to grunner til å reflektere:

– Ved at det nå er laget en film om dem har jo den virkelige The Bling Ring blitt kjendiser, men kanskje på en litt annen måte enn de drømte om.