Gammeldags fjernsynsteater

Det har vært store forventninger til Liv Ullmann
Frøken Julie med internasjonale stjerner i hovedrollene.

Handlingen er flyttet fra Sverige til et gods i Irland –ellers  er Ullmann veldig tro mot Strindbergs skuespill. Hun har valgt å legge fortellingen i sin opprinnelige epoke i stedet for å lage en moderne versjon om de der opp og de der nede. Det handler om forholdet mellom rikmannsdatteren Julie og tjeneren Jean – om kjønn, klasse, kjærlighet og selvmord.

Filmens styrke er de to hovedrollene Jessica Chastain i rollen som Julie og Colin Farrell som Jean (omdøpt til John i filmen). Det er imponerende skuespill som foregår på scenen – for det oppleves som en teateroppsetning.  Svakheten med Liv Ullmanns filmatisering er nettopp at det ikke er film, men god gammeldags  fjernsynsteater.  Det er helt uforståelig at hun måtte reise til et gods i Irland for å spille inn denne filmen. Hele handlingen foregår stort sett i godsets kjøkken. Den kunne like godt vært spilt inn i et studio på Jar. Liv Ullmann har rett og slett glemt at det er film hun lager – og ikke teater. Derfor opplever vi verken det storslåtte godset eller midtsommerfesten som er bakgrunnshistorien.

Liv Ullmanns filmatisering tilfører ikke Strindberg noe nytt. Hun har glemt filmmediet, men reddes av imponerende skuespillerkunst.