Det store spillet

Filmens nyeste krigshelt vandrer rundt på Akershus festning og tenker på Krigen. Han studerer minnesmerket hvor 42 nordmenn ble skutt av tyskerne og kaster et blikk på døren der Quisling ble henrettet i 1945. Han tenker på bestefaren som var motstandsmann basert i Skottland og fortalte spennende historier om krig og dåd. -Vi lever i en usikker verden og historier om krigen er en påminnelse om hva vi egentlig kjempet for den gangen. Nå er tiden blitt mer moden for å belyse nyanser og holdninger i norsk krigshistorie. Alt var ikke så rosenrødt som vi ble fortalt, spesielt når det gjelder behandlingen av jødene. Vi bør aldri bli ferdige med krigen, mener Espen Klouman Høiner.

Planla og styrte sabotasjeaksjonen

Han spiller rollen som vitenskapsmannen, offiseren og motstandsmannen Leif Tronstad. Mannen som planla og styrte sabotasjeaksjonen mot tungtvannanlegget på Vemork. Tronstad ble professor i teknisk kjemi i en alder av unge 33 år og var internasjonalt anerkjent.  Han var attpå til en dyktig militær og idrettstjerne. Hvordan spiller man en høyt dekorert krigshelt som har 3 norske bygater oppkalt etter seg?

-Det gjaldt å bli kjent med mennesket, ikke bare superhelten, og det ble jeg gjennom dagbøkene jeg fikk tilgang til av Tronstads sønn. Utfordringen var å finne hans svake sider for å skape et helhetlig menneske. Tronstad tok vanskelige valg som nok ga ham sjelekval. Som leder for aksjonene sendte han kameratene sine ut i den visse død.  Der ligger det en usentimental hardhet, men samtidig hadde han varme og omsorg for gutta sine. Han var uformell, ga blaffen i protokollen, likte ikke å krige bak en kontorpult i London og ville helst være med på aksjonene og slåss selv. Det fikk han ikke lov til. Han satt på verdifull kompetanse og skulle ikke ofres i krig. Det var helt på slutten av krigen har kom seg ut i aksjoner og ble da drept av tyskerne.

Fiktiv karakter og romanse

I filmserien forelsker Tronstad seg i en britiske etterretningsagent spilt av Anna Friel og sammen klekker de ut planene om å sprenge Norsk Hydros anlegg i Telemark. Agenten, Julie Smith,  er en fiktiv karakter og romansen er oppdiktet. Men kanskje ikke så fjern fra virkeligheten, for i korrespondansen mellom Tronstad og kona kommer det frem at han har truffet en kvinne i London. Hvordan gikk samspillet og kjærligheten med en stor internasjonale stjerne som Anna Friel?

– Hun var ekstremt dyktig, litt rampete og fri for primadonnanykker. Det flotte med Anna er at hun ikke tar seg selv for høytidelig og får folk til å senke skuldrene. Men hun tar plass, man merker nærværet på settet. Det er spennende, og gjør at vi andre skjerper oss. Vi ble gode venner og gikk på byen sammen i den lille fritiden vi hadde.

Handlingen i serien foregår i flere land som Tyskland, England, Danmark og Norge, men alle interiørscenene er spilt inn i Praha. Der måtte Espen Høiner til pers i en intensiv boot camp for å kjenne på smaken av det militære. – Jeg måtte jeg klatre på vegger, henge i tau og ble kjørt beinhardt av en nådeløs galning. Jeg var attpå til fryktelig fyllesyk. Dagen før hadde vi grundig feiret slutten på en lang innspillingsperiode. Det var grusomt! Ellers var det mye moro og god kjemi på settet i Praha. Problemet med store produksjoner er at man har kort prøvetid og blir kastet raskt ut i det. Da var det godt at de fleste kjente hverandre fra før. Det gjorde at vi kunne leke litt med manus, og improvisere av og til.

Storsatsing

Serien er en storsatsing med et budsjett til 75 millioner, er allerede solgt til mange land og forventes sett av millioner. Er du klar for det store gjennombruddet og internasjonalt media oppstuss?

– Jeg har aldri før vært med på et så stort prosjekt og til en viss grad gruer jeg meg. Frank Kjosås som spiller motstandsmannen Knut Haukelid har følt det på kroppen. Vi reiste mye sammen mellom Oslo og Praha, og han ble stoppet stadig vekk og glodd på. Den delen tror jeg ikke blir særlig behagelig. Jeg kan si med hånden på hjertet at grunnen til at jeg er med i en så stor tv-serie er at historien fascinerer meg.

Når Espen Klouman Høiner ikke tenker på krigen og gruer seg til en mulig kjendisstatus, tenker han mye på hvalen. Det har noe å gjøre med at han spiller førstestyrmannen i «Moby Dick»  på Trøndelag teater. Der fikk et knippe skuespillere disponere den lille studioscenen med et lite budsjett og en valgfri oppsetning. Det måtte bli en diger roman om et enormt pattedyr. -Jeg har en halv times dialog hvor jeg bare snakker om hvalen. Det gir meg et hvalperspektiv på verden. Den steg jo opp til land som oss mennesker, men valgte å gå tilbake til havet. Hvalen skjønte muligens noe vi ikke forsto.

Vi skal mene mye

Espen Høiner har mer enn et hvalperspektiv på tilværelsen. Han skriver noveller og har vært aktiv i frie teatergrupper. Han skrev og stablet på bena Nesoddenspelet på spøk og moro, og mest fordi det aldri skjer noe på kultursiden i en bygd stappfull av kunstnere, skuespillere og kulturarbeidere. Han er ivrig samfunnsdebattant og erklærer seg som mer enn gjennomsnittlig politisk engasjert for sin generasjon. I kronikker og debattinnlegg kritiserer han i fleng norsk filmpolitikk som går ut over filmkvaliteten, filmkritikere som hyller Hollywoodkopier og sjokkerende asylpolitikk som går ut over menneskerettighetene

-Jeg er opptatt av strukturer og systemer som ikke fungerer, men som likevel opprettholdes. Det har vært en mentalitet blant skuespillere å ha lav intellektuell selvtillit i samfunnsdebatten. Man tenker at jeg skal bare være med i stykket eller filmen og så stille opp på promoteringen av produktet. Jeg blir frustrert over at skuespillere setter seg selv til side og ikke skal mene noe. Nei, tull! Vi er en viktig del av norsk filmindustri og vi skal mene mye.

 

 

-Espen Klouman Høiner :

-Født i 1981 og oppvokst på Nesodden

-Utdannet ved Teaterhøgskolen

-Debuterte som forfatter med novellen «11 i 11» i 2011

-Jobber ved Trøndelag teater og spiller i «Moby Dick»

-Spilt i filmene «Bare Bea» 2006, «Reprise» 2007, «Switch» 2007, «En som deg» 2013

-Vant Hedda prisen for beste biroller i «En handelsreisendes død» og i «Bør Børson»

-Vant Kanonprisen for beste hovedrolle i «En som deg»

-Spiller hovedrollen Leif Tronstad i «Kampen om tungtvannet»