Kjetil Omberg er årets Producer on the Move

Nytt av året er at utvelgelsene baserer seg på poeng, som utledes av erfaring som produsent/samprodusent, internasjonale salg, distribusjon av filmer, deltagelse på festivaler og priser.

Kjetil Omberg (40) har vært tilknyttet filmbransjen siden 1994. Etter 15 år med filmdistribusjon gikk han over til filmproduksjon, og filmen Tomme tønner (2010) var det første langfilmprosjekt som hovedprodusent. Siden overgangen til produksjon har han jobbet med totalt 15 filmer og én tv-serie, blant annet de populære Død snø-filmene (2009/2014). Omberg er daglig leder for Norsk Superfilm og Tappeluft Pictures.

– Det er kjempestas å bli valgt ut som representant fra Norge til Producers on the Move. Vi er en filmnasjon som virkelig blir lagt merke til om dagen, og at Norsk Filminstitutt velger en produsent som meg viser forhåpentligvis filmverden at vi har mye å fare med – i alle genrer og for et stort og mangfoldig publikum, sier Kjetil Omberg.

Erfaring og nettverksbygging

Producers on the Move arrangeres av European Film Promotion (EFP), hvor Norsk filminstitutt er en av grunnleggerne, og det norske medlemslandet sammen med 32 andre europeiske land. EFP har siden år 2000 brukt Cannes International Film Festival som en arena til å rette fokus mot nye europeiske produsenter, og bidra til at de kan etablere sitt eget internasjonale nettverk. Totalt 20 europeiske produsenter er i år valgt ut fra 29 søknader om å få delta i det prestisjefylte produsentforumet.

De 20 utvalgte Producer on the Move 2015 skal gjennom et tett program over fire dager i perioden 15. – 18. mai. Forumet inneholder blant annet en rundebordskonferanse hvor nye prosjekter skal presenteres, en pressekampanje med produsentenes profiler i de internasjonale bransjebladene, og avsluttes med en co-produksjonslunsj med over 180 europeiske produsenter.

Kriterier

Kriteriene for å søke om deltakelse på Producers on the Move 2015 er at produsenten skal være under 45 år og ha vært hovedprodusent på minst én, og maksimum tre, internasjonale samproduksjoner. Poengene regnes ut i forhold til erfaring som produsent eller samprodusent, om filmen(e) er blitt distribuert på kino utenfor hjemlandet og samproduksjonslandene. I tillegg gis det poeng dersom filmen har deltatt på filmfestivaler som Cannes, Berlin, Sundance, Rotterdam, Karlovy Vary, Locarno, Venezia, Toronto eller San Sebastian. Har filmen vunnet en nasjonal filmpris gir det ekstra poeng.

For 16. gang

Producers on the Move arrangeres i år for 16. gang. Tidligere norske deltakere er Turid Øversveen (2000), Edward Dreyer (2001), Bjørn Eivind Aarskog (2002), Bent Hamer (2003), Gudny Hummelvoll (2004), Jørgen Storm Rosenberg (2005), Christian Fredrik Martin (2006), Eric Vogel (2007), Silje Hopland Eik (2008), Yngve Sæther (2009), Asle Vatn (2010), Maria Ekerhovd (2011), Brede Hovland (2012), Hans-Jørgen Osnes (2013) og Teréz Hollo-Klausen (2014). Årets filmfestival i Cannes finner sted i perioden 13.-24. mai 2015.