«Mot naturen» norsk kandidat til Nordisk Råds Filmpris

Mot naturen, representert ved regissør og manusforfatter Ole Giæver og produsent Maria Ekerhovd, konkurrerer med én film fra hvert av de øvrige nordiske landene: Sverige, Finland, Danmark og Island, om den gjeve filmprisen.

Fimprisen har aldri gått til Norge, og Oli Giæver får også sterke konkuranse denne gangen.

Den prestisjefylte Nordisk råds filmpris er på 350.000 DKK og gis til en film som utmerker seg ved sin høye kunstneriske kvalitet og sterke forankring i den nordiske kulturen. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked.

Henger høyt

– Jeg er utrolig glad for nominasjonen! Noen priser henger litt høyere enn andre og Nordisk Råds Filmpris er definitivt en av disse. Det er i tillegg en svært kompetent jury som står bak nominasjonen, så det gjør meg både ydmyk og stolt at de har valgt Mot Naturen som Norges kandidat. Nominasjonen er en stor anerkjennelse til alle som har vært med å lage Mot Naturen, sier regissør Ole Giæver.

Mot naturen er Ole Giævers andre langfilm. Den hadde verdenspremiere ved Toronto internasjonale filmfestival i 2014 og ble vist på Panorama i Berlin i 2015, der den vant Europa Cinemas Label Award. Giævers neste prosjekt er komediedramaet Fra balkongen som er under innspilling nå.

Bor du i Oslo-området har du mulighet til åse alle de nominerte filmen på en helg. Lørdag 24. og søndag 25. oktober vil Norsk filminstitutt arrangere Nordisk filmhelg. Der vil de fem nominerte filmene bli vist, og det blir samtaler med gjester fra både foran og bak kamera. Visningene er på Cinemateket i Oslo.

De øvrige nominerte filmene er:

 

Danmark:

Stille hjerte

Regissør: Bille August

Manusforfatter: Christian Torpe

Produsent: Jesper Morthorst for SF Film Production

 

Finland:

They Have Escaped (
He ovat paenneet)

Regissør: J-P Valkeapää

Manusforfattere: J-P Valkeapää, Pilvi Peltola

Produsent: Aleksi Bardy for Helsinki-filmi

 

Island:

Virgin Mountain (
Fusi)

Regissør og manusforfatter: Dagur Kári

Produsenter: Baltasar Kormákur, Agnes Johansen for Sögn/RVK Studios

 

Sverige:

Gentlemen

Regissør: Mikael Marcimain

Manusforfatter: Klas Östergren

Produsenter: Fredrik Heinig, Mattias Nohrborg, Johannes Åhlund for B-Reel

 

I tillegg til Nordisk råds filmpris, deler Nordisk råd ut følgende priser: Nordisk råds litteraturpris, Nordisk råds musikkpris, Nordisk råds natur- og miljøpris, samt Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris. Samtlige vinnere offentliggjøres på Nordisk Råds sesjon i Reykjavik 27. oktober.