Stor film om stor mann

Det er forundrelig hvordan den forblåste og tynt befolkede øya ute i Atlanterhavet stadig leverer på toppnivå, enten det er håndball, fotball, musikk, litteratur eller film. Sist år ble det produsert tolv islandske spillefilmer. I forhold til innbyggertallet må det være verdensrekord – det i et land hvor den første spillefilmen ble laget så seint som i 1975.

Det er gått seks år siden Dagur Káris forrige spillefilm. Historien om den sjenerte giganten er en usedvanlig vellykket tilbakekomst til kinolerretet fra en regissør som tidligere har gitt oss filmer som
Voksne mennesker og
Nói albinói.

43-årige Fusi (Gunnar Jónsson) bor fremdeles på gutterommet hjemme hos mor og  jobber som stuer på flyplassen. Han er et yndet mobbeobjekt for kollegaene. Han har aldri hatt kjæreste – og det er heller ingenting som tyder på at han vil få det i fremtiden. Han er en stor og tykkfallen mann – og sky og keitete i tillegg. Hans eneste fritidssyssel er å leke med modeller av krigsskip fra andre verdenskrig. Han er ensom uten at han gjør så mye ut av det. De harde vinterlige omgivelsene skaper en økt følelse av isolasjonisme i dette tette dramaet.

Det er ikke før morens nye kjæreste gir ham et cowboydansekurs og han møter den mystiske kvinnen Sjöfn (Ilmur Kristjánsdóttir) – at han begynner å tenke på at det kanskje er noe som mangler i livet hans. Han blir også venn med en selvsikker ung skolejente som sammen med faren flytter inn ved siden av ham. De nye vennskapene vekker mannen i ham – inntil misforståelsene begynner.
Historien om den sjenerte giganten er en film full av undertrykte følelser å vei mot overflaten.

Selv om plottet kan bli beskyldt for å være klisjéaktige og opplagt i avslutningen, har det fortsatt et par overraskelser i ermet. Historien om den sjenerte giganten spiller på fordommer. Gunnar Jónsson er et funn i hovedrollen i denne filmen som stakk av med prisen for beste skuespiller ved fjorårets Tribeca-festival – og det er mildt sagt vel fortjent. Sjelden har en skuespiller evnet å uttrykke så mye med så få fakter.

Historien om den sjenerte giganten er film du ikke bør gå glipp av. Hovedrolleinnehaver Gunnar Jónsson alene er verdt kinobilletten.