«Havet brenner» – livet og døden på Lampedusa

5

Havet brenner stakk av med Gullbjørnen på årets filmfestival i Berlin.

Øya Lampedusa ligger 200 km fra Italias sørkyst og 120 km sør for Sicilia, men kun 70 km fra Libya. Den lille øya har skapt overskrifter over hele verden de siste årene som første anløpssted for hundretusener av migranter fra Afrika og Midtøsten som håper på et nytt liv i Europa.

Regissør Gianfranco Rosi tar oss med til denne lille øya helt syd i Middelhavet som tidligere har levd av fiske og turister. I filmen møter vi fiskerne i havna, plateprateren på nærradioen, den rolige legen som tar seg av de nyankomne flyktninger og guttunger i deres lek – rett og slett folks hverdag på en øy av håp omgitt av et hav med flyktninger.

Gianfranco Rosi tilbrakte et år på Middelhavsøya for å fange dens historie, kultur og hverdagen og virkeligheten til lokalbefolkningen bestående av seks tusen sjeler som tar i mot hundrevis av migranter hver uke.

Livet på Lampedusa har endret seg lite i løpet av det siste århundret. Gutter gjør spretterter og øver seg på fuglelyder. Koner og mødre av fiskere ringer til den lokale radiostasjonen for å be om gamle siciliansk låter – og vi møter 12-årige Samuele i hans hverdag; når han får en lapp over øyet for å bedre synet på hans ”late” øye, spiser spagetti og er ute og leker med kameratene. Vi møter en hverdag hvor livet går videre som alltid, avbrutt av andre rutiner med ulykkelige utfall. Det hele minner om Hannah Arendts avhandling om banalitet av ondskap.
Havet brenner tar oss med til kystvakten og til patruljebåter hvor kropp etter kropp trekkes opp fra sjøen. Om natten lytter kystvakten på samtaler fra lekkende båter som frakter hundrevis av migranter: «Gud hjelpe oss» eller «redd oss».

Havet brenner føles som en oppdatering til de filmatiske historier om livet i Italias fiskerihavner – fra Luchino Visconti
La Terra Trema til Emanuele Crialeses Respiro.
Havet brenner gir et nærbilde av hvordan det lille samfunnet påvirkes, men også hvordan livet går videre på Lampedusa som har tatt i mot mer enn fire hundre tusen flyktninger og migranter de siste tjue åene.