Oslo blir arabisk

Arabiske filmdager er Norges eneste filmfestival som utelukkende viser filmer fra og om den arabiske verden. Årets festival foregår 30. mars – 2. april fylles Vika med hele 26 titler fordelt på 48 visninger.

Årets program er stappet med internasjonale festivalfavoritter, og flere av filmene og gjestene har vunnet prestisjetunge priser verden over. Årets åpningsfilm, Clash, åpnet også Un Certain Regard-seksjonen under fjorårets filmfestival i Cannes. Regissør Mohammed Diab er gjest på festivalen.

Clash er et intenst kammerdramaer satt til Kairo under de voldsomme demonstrasjonene som endte med at president Mursi fra Det muslimske brorskap ble avsatt av militæret i 2013. Filmen har en klaustrofobisk følelse og foregår i hovedsak inne i en politivogn. Politibilen er ved en misforståelse fylt opp av demonstranter fra begge sider; halvparten av demonstrantene støtter Brorskapet, mens den andre halvparten tilhører de som er kritiske til regimet. Dette legger grunnlaget for en rekke konflikter.

 


HER KAN DU LESE PROGRAMMET OG BESTILLE BILLETTER

Høydepunkter

Blant høydepunktene på festivalen er tunisiske
Min arabiske vår av Mohamed Ben Attia. Filmen fikk prisen for bestedebut film og beste hovedrolle på fjorårets filmfestival i Berlin. Hedi er knapt nok til stede i sitt eget liv. Det er mor som bestemmer alt, selv om han er 25 år gammel.

Nå har hun bestemt at Hedi skal gifte seg. Med vakre Khedija. Hun er et flott kone-emne, men hun tenner ikke Hedi. Han ønsker seg bare vekk og tar gladelig i mot et arbeidsoppdrag som medfører noen dager på hotell. Der støter han på danseren Rim som vekker ukjente følelser i den unge mannen.

Ali, the Goat and Ibrahim handler om Ali er forelsket i ei geit, og drar på road-trip med sin hørselshemmede kompis Ibrahim. Filmen er surrealistisk, morsom og et friskt pust innen arabisk film.  Filmen vant prisen for beste skuespiller på Dubai International Film Festival, og vises tre ganger under årets festival.

Maysaloun Hamouds
In Between er en slags arabisk
Sex and the City med handlingen  lagt til
Tel Aviv. De er som kvinner flest, og ønsker seg frihet og selvstendighet. Som arabere i Israel har de vokst opp i et patrikalsk samfunn hvor tradisjonelle verdier står sterkt, men kvinnene finner samhold i hverandres selskap.

Arabisk humor er en sjelden fugl her hjemme. Men hvor farlig er det egentlig å drive satire i Midtøsten? Tickling Giants  er  dokumentaren om den egyptiske satirikeren, Bassem Youssef. Han mente noen burde tulle med regjeringen i Egypt, sluttet i jobben som kirurg og lagde sitt eget humorprogram. Youssef blir kalt den Midtøstens versjonen av Jon Stewart, og er svært populær blant det egyptiske folk!  Regjeringen, derimot, hadde ikke mye til overs for komikeren…