Når livet ender i grøfta

Det har vært mange dopingskandaler i idretten, ikke minst i sykkelsporten. Hjelperytteren handler om hva som skjer når sponsorer og venner forsvinner – og familielivet settes på prøve.

Jannicke Systad Jacobsen tar et humoristisk blikk på det hele med sin nye film Hjelperytteren med Silje Salomonsen i hovedrollen som den tidligere proffsyklisten Kim Karlsen som opplever at verden rundt henne faller sammen når føler seg tvunget til å gå ut offentlig med at hun gjennom hele sin karriere har brukt doping. Som et av livet tilfeldigheten ble manuset ferdig 2016 – to dager før Johaug-skandalen.

Jannicke Systad Jacobsen har latt seg inspirer av pressekonferanser med folk som er tatt for doping: – Det handler om det store fallet, fornektelsen, innrømmelsene – og så gjenopprettelsen hvor man snakker om den tunge tiden – etter en viss karantene i stillhet. Hjelperytteren er en fortelling om det menneskelige aspektet ved å gå gjennom noe slikt.

Dopingkarriere

Filmen er klart inspirert av fallet til Lance Armstrong, den amerikanske syklisten som blant annet vant Tour de France sju ganger og så ble avslørt for å ha dopet seg gjennom hele karrieren. Silje Salomonsens karakter Kim har vært hjelperytter fro et amerikansk profflag hvor lagets stjerne innrømmer dopingbruk gjennom hele karrieren og dra hjelperytteren med seg i fallet.

Rogalendingen Silje Salomonsen hadde ikke neo forhold til sykkelsporten på forhånd:

– Ikke annet enn alle førtiåringen med kondomdrakt som stresser rundt på veiene. For å være troverdig måtte jeg legge meg i trening. Jeg fikk god hjelp der av en av Norges beste syklister, Stine Borgli fra Sandes. Det er faktisk vanskeligere enn man tror med smale styrer og skoene fast i pedalene. Jeg var og så på flere sykkelløp for komme inn i atmosfæren, blant annet ett hvor det kun var to påmeldte i min aldersklasse. Jeg angret i ettertid på at jeg ikke meldt meg på –hadde vært fint å kunne vise til en sykkelmedalje!

– Ble du i godt form?

– Jeg var i veldig god form før innspillingen, men så filmet vi alt det andre og da sank den raskt.

Når verden bryter sammen

Som mange tidligere idrettsstjerne har Siljes karakter Kim skapt seg enn karriere med foredrag og motivasjonskurs og er fremdeles etter ettertraktet sponsorprodukt. Nå pressekonferansen er ferdig står hun plutselig helt alene. Sponsorene trekker seg, manageren blir borte – og ekteskapet ryker. Fallet er både dypt og tungt.

– Et viktig element er om sportsidolet har skammet seg nok og på riktig måte. Det er nærmest som sportskommentatorene kaster terningkast over skammen, sier Jannicke. – For den som sitter der må det være et traumatisk øyeblikk. Noen kan bli veldig emosjonelle og ikke se noen utvei når fallet er stort –som i Tor Tønne-saken.

– Eller som Paul McCartney-saken som vi snakket om i går, fortsetter Silje, – som sa ”Drag isn’t it?” da John Lennon ble skutt. Når du er en offentlig person blir alt tatt i verste meningen – selv om du er helt satt ut når du kommer med uttalelsen.

Silje mener at slik sett er filmen også veldig tidsaktuell. – Vi lever i en tid hvor offentlige personer hele tiden må veie sine ord og reaksjoner – ikke minst i disse valgtider. De sosiale mediene og nettavisene er bare ett tastetrykk unna.

Lettkrenket tid

– Vi lever i en tid hvor folk blir krenket for det minste. Ikke minst i politikken. – Jeg synes ikke den utviklingen er bra, sier Jannike.

– Selv om filmen er en fiksjonsfortelling, så tror jeg den er nær virkeligheten for mange, sier Silje. – Det Kim forteller på pressekonferansen handler om noe hun gjorde for mange år siden og selv har lagt bak seg. At konsekvensene blir så katastrofale var helt umulig or å henne å se på forhånd. Idretten og politikken har det til felles at et feiltrinn – og så er du ute.

Jannike mener at presset på både idrettsutøvere og politikere har blitt atskillig tøffere de seinere åra. Det er nok heller ingen tvil om at sykkelsporten systematisk dopet seg rundt 2000-tallet – ikke bare US Post og Lance Armstrong med også mange av de andre. Når du blir tatt, så står du der alene selv om alle har vært en del av det samme. Det er veldig dobbeltmoralsk og hyklersk. Taylor Hamilton var vel den som var tettest på Armstrong. Da jeg leste i boken hans om når han skulle fortelle det hele til foreldrene sine, begynte jeg å gråte.

– Det gjelder også Kim, sier Silje. – Alle rundt henne har visst om dette , men når hun nå trenger dem så er de alle borte. Noe jeg også like med denne karakteren er ikke at hun er et offer for andre. Hun har tatt sine bevisste valg under karakteren redd sitt eget leie. Hjelperytteren er slik sett et speilbilde av samfunnet; vi tar bevisste valg uten å helt vite konsekvensene.