Tromsø 2020: Søkelyset på aktivisme og kamp for endring

TIFF feirer sitt 30-årsjubileum med søkelys på aktivisme med fokus på mennesker som kjemper for å skape endring. I tillegg markerer nordlige Canada og Ukraina seg med sterke og gode filmer, sier festivalsjef Lisa Hoen.

Årets TIFF-program består av hele 97 langfilmer og 44 kortfilmer.TIFF 2020 arrangeres 13.-19. januar.

Festivalen åpner med det historiske kanadiske dramaet One Day in the Life of Noah Piugattuk med blant annet Kim Bodnia i en av rollene. Avslutningsfilmen er Greta Gerwigs Little Women. I tidsrommet mellom disse to filmene byr årets festival på et solid program.

Festivalens største utfordring er hotellprisene i festivalbyen. De  kan skremme bort man filminteresserte fra å ta turen til ishavsbyen.

 – Program med tema aktivisme heter POWER TO THE PEOPLE: ACTIVIST FILMS og er inspirert av Fridays for Future og Greta Thunberg. Hvordan kan enkeltmennesker og grupper få igjennom sine synspunkter og gjøre en forskjell i samfunnet, spør programsjef Martha Otte.

Aktivistfokus

Aktivister som Mads Gilbert og Christine Cynn har valgt filmer til programmet som har inspirert dem til å iverksette aksjoner og demonstrasjoner. Gilbert er kjent i det nasjonale mediebildet for sitt engasjement og solidaritetsarbeid i Gaza.

Cynn er kjent som co-regissør av THE ACT OF KILLING som ble nominert til Oscar. Aktivisme-programmet tar også for seg mennesker som kjemper for en sak, enten det er kvinnelige arbeidere i klesindustrien MADE IN BANGLADESH (regi: Rubiaiyat Hossain) eller den rumenske filmen COLLETCTIVE (regi: Alexander Nanau). Sistnevnte er vurdert til å ha høy kvalitet og er plassert i konkurranseprogrammet. Dokumentaren viser hvordan engasjerte journalister som driver med gravende journalistikk mobiliserer folket i Bucuresti til å demonstrere for ny lovgivning. Det hele settes i gang etter en omfattende brann som avdekker både feil i brannsikkerhet, skandaløs sykehusbehandling og korrupsjon.

Urfolk, undertrykkelse og forsoning

– Det kommer flere filmer om storsamfunnets forhold til urbefolkningen i årets program, sier TIFFs nye festivalsjef Lisa Hoen. – Nordlige Canada byr på filmer som tar for seg hvordan dårlig behandling av urfolk gir seg utslag i flere generasjoner. Samtidig har Canada jobbet med forsoning mellom urfolk og majoritetsbefolkning, kanskje kan vi lære noe av Canadas prosess når vi nå jobber med konsekvensene av fornorskningen gjennom Sannhets- og forsoningskomiteen i Norge. Åpningsfilmen ONE DAY IN THE LIFE OF NOAH PIUGATTUK (Regi: Zacharias Kunuk) handler om et møte på 60-tallet mellom en representant for kanadiske myndigheter og en inuittfamilie på jakt. Kanadieren ber inuittene om å flytte til nærmeste landsby for at barna skal gå på skole. En situasjon som ikke er helt ukjent i Nord-Norge på samme tid.

Filmen THE GRIZZLIES (Regi: Miranda de Pencier) er en varm film om et så mørkt tema som selvmord blant unge inuitter i Nunavut i Canada. Samtidig gir filmen både inspirasjon og optimisme gjennom at en idealistisk lærer begynner å trene ungdommene i sporten Lacrosse og fokuserer på samhold. KUESSIPAN (Regi: Myriam Verreault) er en oppveksthistorie om to inuittjenters vennskap. De er stolte av sin kultur, men må også møte storsamfunnet Canada både gjennom skole og kjærlighet. Hvor kanadisk kan man bli uten å miste sin identitet som inuitt?

Fra en helt annen kant av verden presenteres en film om forsoning – THE AUSTRALIAN DREAM av regissør Daniel Gordon er en sportsfilm om rasisme, urfolk og mangel på forsoning. Dokumentaren handler om stjerna Adam Goodes, en helt med gode holdninger på og utenfor banen, men som etter hvert opplever press og blir utsatt for rasisme på banen fordi han er halvt aborigin. Filmen blir en reise i Australias røtter og historie, og viser at urbefolkning og majoritet langt fra har forsonet seg med hverandre.

Aktuelle norske verdenspremierer

Nasjonal filmbransje markerer seg godt på årets TIFF i programmet NORSKE HORISONTER. Det blir verdenspremiere på flere aktuelle filmer, blant annet SELVPORTRETT om kunstneren Lene Marie Fossen som led av alvorlig anoreksi. Gjennom Fossens egne bilder får man oppleve på nært hold hvordan det er å leve med denne sykdommen. Fossen døde 22. oktober, men det var viktig for henne at filmen skulle lanseres som planlagt i januar 2020. Filmen er regissert av anerkjente Margareth Olin sammen med Katja Høgset og Espen Wallin.

I OVERDRIVE-programmet byr TIFF på verdenspremiere på den makabre norske grøsseren ALLE MÅ DØ som handler om Ginas (Viktoria Winge) utdrikkingslag som ikke går helt etter planen. Regissør Geir Greni beviser at det er mulig å få til både grøss, gru og thrillerelementer på lavt budsjett. Videre blir det Norgespremiere på Tonje Hessen Scheis brennhete dokumentar iHUMAN om kunstig intelligens. Nok en gang viser hun at hun kan lage engasjerende dokumentarer om viktige tema med et samfunnskritisk og internasjonalt tilsnitt.

Det post-revolusjonære Ukraina

Men det er først og fremst internasjonal film TIFF er kjent for. Det går en bro fra festivalens aktivismeprogram over til HORISONT ØST – UKRAINA. Landet har vært i kontinuerlig krise de siste tiårene med stempel som Post-Sovjetunionen, Post-Chernobyl, Post-Oransjerevolusjonen-som ikke-endret noe. Til sist har vi Post-Maidan, hvor ukrainerne gjorde opprør fordi de ønsket et tettere bånd til EU enn den russiskvennlige regjeringen gjorde. Etter at landets filmindustri har oppholdt seg i skyggen av Russland, står Ukraina frem med en rekke talenter og filmskapere med en original stemme og markerer ukrainsk identitet. Regissør Valentyn Vasyanovych leverer den kunstnerisk sterke filmen ATLANTIS om hvordan både mennesker og natur påvirkes av krig og konflikter, og hvordan dette setter spor som ikke kan viskes bort på kort tid.

@tiffmartha presenterer

Tidligere festivalsjef Martha Otte tropper av og har posisjon som årets programsjef, og har virkelig kunnet fordype seg i filmen. TIFF-publikummet er sugne på gode historier. Og med 30-årsjubileet som utgangspunkt byr programbolken @TIFFMARTHA PRESENTERER på et nytt lag med fortellinger: historier fra hennes 21 år i Tromsø internasjonale filmfestivals tjeneste.

– Det knytter seg en god historie til hver og en av filmene i dette utvalget som har gitt dem en helt spesiell plass i hjertet mitt, sier Otte. Filmene som presenteres her er blant annet TIFF-favorittene HIPSTERS og WILD ZERO, og historiene rundt disse kommer på forestillingene.

I tillegg til alt dette byr TIFF som alltid på så mye mer. Det blir spesialforestillinger med filmkonserter, sing-along visning (denne gang med et kjent moteikon i hovedrollen), familiedag på utekinoen, spennende seminarer, faglig innhold for bransjen, konserter og selvfølgelig byens beste fester – hele uka igjennom!

Årets TIFF-program består av hele 97 langfilmer og 44 kortfilmer. De ekstra barske kan i tillegg se 5 spillefilmer og 22 kortfilmer på TIFFs populære utekino på Stortorget.