Nå blir det kun 17 dager fra kinopremiere til filmene kan strømmes

Universal og AMC har underskrevet en avtale som tillater at filmer strømmestre helger etter kinopremiere.  Dermed blir det bare 17 dager før en større kinofilm er tilgjengelig online.

Til sammenligning tok det på syttitallet flere år før filmer dukket opp på tv-kanalene. Med videospilleren gikk kinovinduet fra et år til seks måneder. DVD og inntil nylig VOD, reduserte det til ett 90-dagers vindu.

Å flytte fra 90 dager til 17  kan høres ut som en katastrofe for kinoene, men hovedparten av filmens brutto kommer vanligvis de tre første helgene. Spørsmålet er likevel om det er nok til at kinoene kan overleve.

Studios og kinoene forventet radikale forandringer gitt den enorme skaden av pandemien. Få forventet at AMC og Universal kom til en avtale som til de grader ville føre til et paradigmeskifte. AMC Theatres er den største kinokjeden i USA og Universal regner andre kjeder vil gå med på avtalen. AMC Theatres eier også Odeon-kinoene i Norge.

Hvilke følger avtalen får i Norge er ennå uklart, men lite tyder på at norske kinoer kan stå i mot presset fra de amerikanske studioene.