Filmkritikerprisen 2020 for fjorårets beste norske langfilm går til Barn, regissert av Dag Johan Haugerud.

Prisen, et litografi av Alf Christian Hvaring med tittelen «Ekskursjon», ble i dag overrakt vinneren av Mode Steinkjer, styreleder i Norsk filmkritikerlag. Prisen ble først delt ut for 70 år siden og er kåret etter en avstemning blant lagets rundt 90 medlemmer.

Vinnerne – fra v. Gisle Tveito, Dag Johan Haugerud, Martha Otte, Andrea Bræin Hovig (foto Mode Steinkjer)


Tre andre priser ble også delt ut:

Beste skuespiller: Andrea Bræin Hovig for hovedrollen i Håp, regissert av Maria Sødahl.

Beste faggunksjon: Gisle Tveito for lyddesign i Ut og stjæle hester

Budbringeren –hedersprisen: Martha Otte, mangeårig festivalsjef, som «med sin idiosynkratiske smak og sine spesifikke interesseområder har sørget for å gi Tromsø internasjonale filmfestival en tydelig profil».

I begrunnelsen for hovedprisen heter det:  «Årets vinner har laget en film som tar for seg de store følelsene helt uten bombastiske virkemidler. Det er en film som går inn i det dypeste mørket, men som allikevel hele tiden har med seg en uimotståelig varme og humor, en ikke skjematisk menneskelighet som gjør at vi kommer rollefigurene nær – også de vi i utgangspunktet ikke nødvendigvis har særlig sympati for.

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Han er utdannet ved Høgskolene i Volda og Bø. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært redaktør for Cinema (tidl. Film & Kino) siden 2008. Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen