(Foto: Geir Kamsvåg)

Filmkritikerprisen 2020 går til Dag Johan Haugerud for «Barn»

Filmkritikerprisen 2020 for fjorårets beste norske langfilm går til Barn, regissert av Dag Johan Haugerud.

Prisen, et litografi av Alf Christian Hvaring med tittelen «Ekskursjon», ble i dag overrakt vinneren av Mode Steinkjer, styreleder i Norsk filmkritikerlag. Prisen ble først delt ut for 70 år siden og er kåret etter en avstemning blant lagets rundt 90 medlemmer.

Vinnerne – fra v. Gisle Tveito, Dag Johan Haugerud, Martha Otte, Andrea Bræin Hovig (foto Mode Steinkjer)


Tre andre priser ble også delt ut:

Beste skuespiller: Andrea Bræin Hovig for hovedrollen i Håp, regissert av Maria Sødahl.

Beste faggunksjon: Gisle Tveito for lyddesign i Ut og stjæle hester

Budbringeren –hedersprisen: Martha Otte, mangeårig festivalsjef, som «med sin idiosynkratiske smak og sine spesifikke interesseområder har sørget for å gi Tromsø internasjonale filmfestival en tydelig profil».

I begrunnelsen for hovedprisen heter det:  «Årets vinner har laget en film som tar for seg de store følelsene helt uten bombastiske virkemidler. Det er en film som går inn i det dypeste mørket, men som allikevel hele tiden har med seg en uimotståelig varme og humor, en ikke skjematisk menneskelighet som gjør at vi kommer rollefigurene nær – også de vi i utgangspunktet ikke nødvendigvis har særlig sympati for.