«Krigsseileren» – Kristoffer Joner i hovedrollen og 100 millioner i budsjett

Innspillingen av norgeshistoriens største spillefilm er i gang på Malta. Krigsseileren er med sitt budsjett på over 100 millioner kroner den dyreste norske filmproduksjonen gjennom historien.

I hovedrollen finner vi Kristoffer Joner. Han spiller sjømannen Alfred som er midt ute på Atlanterhavet når krigen bryter ut. Plutselig er Alfred i fronten av krigen, men i sivil og uten våpen.

Filmen skildrer krigsseilernes skjebne under den andre verdenskrig og har nå startet innspillingen på Malta.

– Det er en skam at denne filmen ikke har blitt laget før. Heldigvis lager vi den nå, sier Kristoffer Joner. Jeg ville spille i denne filmen fordi den forteller krigsseilernes historie og er skrevet ut i fra arbeiderklassemiljøet. Og fordi det er Gunnar Vikene som har regi og manus.

Regissør og manusforfatter Gunnar Vikene sier: – Kristoffer Joner spilte også hovedrollen i min første spillefilm og det er en stor glede å jobbe sammen igjen.

Filmens handling strekker seg over flere år, og er en nær fortelling om hva krigsseilerne og deres familier gjennomlevde i krigsårene.  Gunnar Vikene tar for seg en historie som aldri har blitt fortalt på film tidligere: Den utrolige og sanne historien om helt vanlige nordmenn som ofret alt for vår frihet og hvis innsats var helt avgjørende for at de allierte vant andre verdenskrig.

Krigseileren forteller historien om sjømannen Alfred, en arbeiderklassegutt og nybakt trebarnsfar i Bergen. Når andre verdenskrig bryter ut er han og barndomskameraten på jobb på et handelsskip midt ute i Atlanterhavet. De blir beordret til fronten i en krig de ikke har bedt om, i sivil og uten våpen. De to mennene kjemper for å overleve i en nedadgående spiral av vold og død, hvor tyske ubåter når som helst kan angripe skipet lastet med materiell som er nødvendig for de alliertes krigsinnsats. Krigsseilerne har ett mål: Å overleve – for å komme hjem.
Parallelt følger vi Alfreds kone og barna hjemme i Bergen og deres tilværelse gjennom krigsårene.

Innspillingen til KRIGSSEILEREN er nå i gang på Malta, og fortsetter i Hamburg. I sommer skal den største delen av innspillingen foregå i Bergen.

Gunnar Vikene har laget en rekke spillefilmer siden hans debutfilm Himmelfall fra 2002 og høstet nylig priser som regissør av TV-serien Grenseland og Okkupert, og har nå fått glimrende kritikker for den aktuelle TV-serien Pørni. 
Med seg bak kamera har Vikene med seg Sturla Brandth Grøvlen, som også var fotograf på Thomas Vinterbergs Oscar-vinner Et glass til og den kommende filmen til Eskil Vogt, De uskyldige. 

Krigsseileren produseres av Maria Ekerhovd og hennes selskap Mer Film i Bergen.  Filmen får norsk kinopremiere 7. oktober 2022.