Risten Anine Gaup i Eallogierdu - The Tundra Within Me. Foto: Norsk filmdistribusjon

Sara Margrethe Oskals «Eallaogierdu – The Tundra Within Me» til Toronto

 Den samiske spillefilmen Eallogierdu – The Tundra Within Me får verdenspremiere på Toronto International Film Festival.     

Eallogierdu – The Tundra Within Me av regissør og manusforfatter Sara Margrethe Oskal får sin verdenspremiere i Discovery-seksjonen under filmfestivalen i Toronto.

– Toronto er en av verdens største og viktigste filmfestivaler. Verdenspremiere og visninger i festivalens markedsdel åpner muligheter for salg og festivalinvitasjoner verden over, sier filmens produsent Mona Johanne Hoel.

Festivalen finner sted fra 7. til 17. september. Verdenspremieren på Eallogierdu – The Tundra Within Me blir 11. september, med regissør, produsent og skuespillere til stede. Filmen får norsk premiere i 2024.

Sara Margrethe Oskal er en regissør, manusforfatter og skuespiller fra Kautokeino. Eallogierdu – The Tundra Within Me er hennes første spillefilm.
– Jeg håper Eallogierdu – The Tundra Within Me vil bidra til et mer mangfoldig perspektiv på det samiske samfunnet, sier Sara Margrethe Oskal.

Om Eallogierdu – The Tundra Within Me handler om Lena som etter å ha bodd mange år i Oslo flytter tilbake til Sápmi for å forske på kjønnsroller i et kunstprosjekt. Mens hun jobber i det snødekte viddelandskapet forelsker hun seg i reindriftsutøveren Máhtte. Gáren, moren til Máhtte som er familiens overhode, motsetter seg forholdet og skaper problemer for paret. Samtidig blir Lena hjemsøkt av valg hun tok flere år tilbake, og hun må finne ut om hennes og Máhttes liv noen gang kan forenes.

 

Fra rein til film

Regissør og manusforfatter Sara Margrethe Oskal får verdenspremiere i Toronto på sin første spillefilm. (Foto: David Jensen)

Sara Margrethe Oskal var reindriftsutøver i ti år før hun valgte kunsten som levemåte. Hun har en doktorgrad i scenekunst fra Kunsthøgskolen i Oslo, hvor hun skrev enkvinne-forestillingen «Guksin guollemuorran – Full pakke» (2009) som hun har fremført verden over. Hun har skrevet og regissert kortfilmene Rieban – The Fox (2023), Covida buriid ja bahas beivviid – Bivirkninger (2020), Beaivvi nieida – Solas datter (2018) og Guovssahas oaidná du – Nordlyset ser deg (2015). I 2016 ble hun nominert til Nordisk Råds litteraturpris for diktsamlingen «savkkuhan sávrri sániid – utrettelige ord».

Vindu mot verden

I Toronto vises filmen i Discovery-programmet. Discovery er et utstillingsvindu for nye filmtalenter fra hele verden. Blant filmskapere som har hatt sine første filmer i Discovery-programmet er Chantal Akerman, Jafar Panahi, Steve McQueen, Christopher Nolan og Joachim Trier. 26 filmer fra 25 land er tatt ut til årets Discovery-program.

Toronto International Film Festival er en av verdens største publikumsfestivaler. Mange norske filmer har tidligere startet sitt nord-amerikanske løp på denne festivalen, blant andre Mona Johanne Hoels Når nettene blir lange (2001), Oscar-nominerte Kon-Tiki (2012) og Verdens verste menneske (2021), og Krigsseileren (2022). Filmfestivalen i Toronto er også en av verdens viktigste arenaer for kjøp og salg av film, der flere tusen kjøpere, festivalprogrammerere og presse fra hele verden deltar.