Hollywood-filmer piratkopiers bare timer etter publisering

Det er enklere enn noensinne å dele digitale kopier av filmer av høy kvalitet. Årsaken er at studioene har satset på strømming under pandemien, skriver Wall Street Journal.

Millioner av mennesker ser piratkopierte online-versjoner av Hollywoods beste filmer av høy kvalitet rett etter utgivelsen, noe som undergraver potensielt billettsalg  på kino og inntektssvekst når bransjen omfavner strømming, skriver WSJ.

Kopier av flere av årets mest populære filmer, alt fra The Suicide Squad og Godzilla vs. Kong til Jungle Cruise og Black Widow var tilgjengelige umiddelbart etter premieren  og gikk rett til toppen de mest nedlastede på piratkopieringsnettsteder som Pirate Bay og LimeTorrents, ifølge organisasjoner for sporing av piratkopiering.

Kjapp spredning

Black Widow var den mest piratkopierte filmen verden i tre uker på rad etter utgivelsen 9. juli, ifølge TorrentFreak, et nettsted som overvåker piratvirksomhet, mens kopier av Jungle Cruise spredte seg over internett bare timer etter den digitale premieren senere samme måned.

Den raske tilgjengligheten til ulovlige kopier av nye filmer i DVD-kvalitet er et nylig fenomen. Tidligere har duplikater av høy kvalitet for det meste kommet på piratkopieringssteder måneder etter en films kinoutgivelse.

I sin tvist med Disney nevnte Scarlett Johansson og teamet hennes piratkopiering som en grunn til at de ikke ønsket at Black Widow skulle slippes samtidig på Disney+.

De amerikanske kinoenes mistanke om piratkopiering av Black Widow oppsto da filmens åpningshelg absolutt ikke stemte overens med forventningene basert på godt besøkte forhåndsvisninger torsdag kveld. Kinoene kan vanligvis forutsi hvordan en film vil gjøre det basert på forhåndssalg, men «Black Widow» opplevde en større enn forventet nedgang natt til natt da piratkopier ble flere, ifølge piratsporingsnettsteder.

«Hvor mye penger tapte alle på piratkopiering samtidig?» spurte National Association of Theatre Owners i en uttalelse etter filmens premiere.

Truer inntektene til strømmetjenestene

Pirateksperter og kinoledere sier til WSJ at spredningen truer inntektene som studioer og streamingtjenester kan få inn ved å selge filmene direkte til abonnenter samtidig med kinopremieren.

Av de 20 mest piratkopierte filmene på Pirate Bay en tirsdag i august nylig, hadde 12 premiere på studioenes streamingtjenester. Warner Bros. The Suicide Squad var nr. 1, etterfulgt av HBO Maxs «Friends»-gjenforening.

Disney, AT&T Inc. og Warner Bros. nektet å kommentere saken, skriver WSJ. Universal og Paramount svarte ikke på forespørsler om kommentar.

Studioer driver vanligvis interne enheter som sporer når innhold blir piratkopiert og ber om at bootleg -lenker skal fjernes. De finansierer også advokatgrupper som samarbeider med politimyndigheter og beslutningstakere i lobbyen for å skjerpe regulering og straffer for piratkopiering.