Film fra Sør-programmet er klart

12.–20. november arrangeres den 32. utgaven av Film fra Sør. Nå er hele festivalprogrammet offentliggjort. 

Filmen som åpner årets Film fra Sør lørdag 12. november er Park Chan-wooks Decision til Leave. Park Chan-wook er en av Sør-Koreas største regissører og dette er hans første langfilm siden Kammerpiken, som åpnet Film fra Sør i 2017. Park gjestet dessuten festivalen i 2019 og mottok da Film fra Sørs ærespris.

Decision til Leave ble vist i hovedkonkurranse på filmfestivalen i Cannes i mai og ble der belønnet med prisen for Beste regi. Filmen tar utgangspunkt i den klassiske film noir-sjangeren, med tydelig inspirasjon fra Alfred Hitchcocks thrillere.

Prisbelønnet krigskorrespondent på festivalen

Den prisbelønte krigskorrespondenten Nagieb Khaja er blant gjestene på årets festival, i forbindelse med sin dokumentar Taliban Land.

Khaja stiller til Q&A på utvalgte visninger, og i panelsamtale. Etter Talibans maktovertakelse i fjor reiste Khaja dit for å dokumentere tilstanden i landet. Hans afghanske røtter og kontakter i landet ga ham muligheten til å dokumentere overtakelsen fra Talibans perspektiv, mens andre journalister rapporterte fra sikker grunn ved Kabuls lufthavn.

Fokus på Iran

Iran står i fokus på årets festival, og filmene på programmet brukes som utgangspunkt for å skape innsikt om situasjonen i landet.

Cannes-juryen tildelte prisen for beste kvinnelige skuespiller til Zar Amir Ebrahimi.

Den dansk-iranske regissøren Ali Abbasi deltok i årets hovedkonkurranse i Cannes med thrilleren Holy Spider som også er nå valgt ut som Danmarks Oscar-kandidat. Filmens tematikk har i det siste blitt skremmende aktuell. En av filmens skuespillere, Forouzan Jamshidnejad, bor i dag i Oslo og vil delta på årets Film fra Sør.

Holy Spider er basert på virkelige hendelser fra tidlig 2000-tall i Iran. I byen Mashhad herjer en seriemorder som jakter på sexarbeidere i Allahs navn. Journalisten Rahimi er frustrert over myndighetenes tafatte forsøk på å stoppe drapene, så hun tar selv på seg oppdraget å avsløre morderen.

Jafar Panahi tildeles Film fra Sørs ærespris

Jafar Panahis nyeste film No Bears vises under årets festival, som del av et regiportrett som også omfatter Taxi Teheran (2015) og 3 kvinner (2018). Panahi, som for tiden sitter fengslet i Iran, vil tildeles Film fra Sørs ærespris for hans fantastiske bidrag til verdens filmkultur.

Jafar Panahi.

“Å tildele Jafar Panahi årets ærespris har to sentrale funksjoner. Det er å hylle en regissør som helt siden sin debutfilm har skjenket glade, tankevekkende og genuine filmopplevelser til våre publikummere gjennom mange år. Og det er et høylytt rop til iranske myndigheter, om umiddelbart å løslate en filmkunster som er en uvurderlig del av verdens nålevende filmarv», uttaler Film fra Sørs programsjef Lasse Skagen.

SE HEL FILM FRA SØR-PROGRAMMET HER