Trailerslipp: «Kampen om Narvik» – kommer på kino første juledag

Verdens øyne var på Narvik da nazistene i 1940 rykket inn i byen for å kontrollere frakten av jernmalm. 25. desember er det premiere på Kampen om Narvik.

Under felttoget i Nord-Norge ble 86 fly skutt ned, 65 skip senket og 8500 mennesker drept.

Jernmalm fra Sverige ble skipet ut fra Narvik, var den lille byen av enorm strategisk viktighet for Hitler. Like viktig var det for Churchill og de allierte å stoppe tyskerne fra å kontrollere byen.

I filmen fortelles krigsdramaet ut perspektivet til en vanlig norsk familie: en soldat, en stuepike og sønnen deres. I hovedrollen som den unge korporalen Gunnar Tofte ser vi Carl Martin Eggesbø, kjent for sine roller i Skam og Den største forbrytelsen. I den andre hovedrollen som Ingrid Tofte ser vi Kristine Hartgen, som tidligere har spilt i Den 12. mann og TV-serien Beforeigners. I andre sentrale roller ser vi Henrik Mestad, Kari Bremnes og Stig Henrik Hoff.

Vil utfordre inntrykket av motstanden

Krigsdramaet om Narvik-slaget, som gjerne omtales som «Hitlers første nederlag», er regissert av Erik Skjoldbjærg, som er kjent for filmer som Nokas og Pionér, samt TV-serien Okkupert. Skjoldbjærg er selv tromsøværing, og har et sterkt personlig engasjement for å løfte frem krigshistorien i nord:

– Mine besteforeldre var de første som fortalte meg om krigshandlingene i Narvik og de dramatiske slagene der Hitlers styrker ble drevet tilbake allerede i 1940. Det har vært snakket mye om gutta på skauen og de som drev motstandskamp på Østlandet. Kampene i nord har jeg hørt mindre om, og jeg håper denne filmen vil utfordre inntrykket av at tyskerne møtte lite væpnet motstand i Norge.

Inspirert av virkelige hendelser

Produsent Aage Aaberge har tidligere stått bak filmer som Den 12. mann og Kon-Tiki. Han ser frem til å presentere filmen for et stort kinopublikum:

– Jeg er svært stolt av Kampen om Narvik. Vår film er ikke en sann historie, men en historie inspirert av virkelige hendelser. Dette er hendelser vi mener det er verdt å ha med seg som bakteppe inn i vår egen samtid. For å låne mottoet fra Narviksenteret: «For å bygge fred, må vi forstå krig».