Tabloid nerding

– Vi skal både utforske og være tydelige, sier Einar Aarvig. Podkasten Levende bilder bedømmer aktuelle filmer og serier med terningkast, men gir samtidig rom til nerding og analyse. 

– Jeg elsket formatet og måtte bare finne på noe nytt, sier Einar Aarvig til Cinema.

Da Aftenposten-podkasten Serieprat ble avsluttet i sommer, kastet filmkritikeren – med bakgrunn fra TV 2 og Filmmagasinet seg rundt. Sammen med filmfotograf og tidligere produksjonsrådgiver Signe Pahle, lydstudioet Nitro (Tusvik & Tønne) og konsulentselskapet Radiorådgiverne, startet han film- og serieprogrammet Levende bilder i september. Åtte episoder er publisert siden den tid, med gjester som Gjermund Stenberg Eriksen, Anne Gjelsvik, Renate Reinsve og Eskil Vogt.

Hovedvekten på den ukentlige podkasten ligger imidlertid på anmeldelser.

– Kinoene går for fulle mugger og strømmetilbudet er uoversiktlig. Vi ønsker å guide lytterne til de beste opplevelsene i sal og sofa, sier Aarvig.

Siden oppstarten fikk Pahle fast jobb som kommunikasjonsansvarlig i Danse- og teatersentrum og ga studiostafettpinnen videre til Andreas Kjensli Knudsen i Radiorådgiverne.

-Jeg fungerer som en nysgjerrig sidekick, smiler Kjensli Knudsen. – Men jeg har ikke greie på film, så kanskje representerer jeg noen av lytterne som heller ikke føler de kan filmfaget.

Levende bilder ønsker å være både lette og tunge på en gang. Aarvig utdyper:

– Jeg tror lytterne både ønsker utforskning og tydelighet. Vi tillater oss nerding og analyse og tullete assosiasjoner, men prøver å holde oss på et format på rundt en halvtime.

Hver episode inneholder tre til fem anmeldelser av aktuelle filmer og serier, samtlige belønnes med terningkast.

– Vi er sikkert litt tabloide, men samtidig ønsker vi å gi lytteren nye tanker og innfallsvinkler, forteller Aarvig.  – Og vi vil invitere gjester – både filminteresserte kjente folk og folk fra bransjen – til studio for å delta i praten, enten vi har temasendinger eller vanlige episoder med hovedvekt på anmeldelser.

– I spesialepisoden om skrekkfilm, diskuterer vi for eksempel sjangerens vekslende status, en diskusjon vi tok videre med Eskil Vogt i den siste episoden – i forbindelse med kinopremieren på Titane. Da vi snakket om Nordsjøen utforsket vi både katastrofefilmens standardelementer og tok en prat med geolog og forsker Henrik H Svendsen.

 – Hva er ambisjonene med podkasten? 

– Vi vil hjelpe lytterne våre med å ta gode valg i hverdagen, enten de skal velge tv-serie eller kinofilm, avslutter Kjensli Knudsen. Målet er å bli en toneangivende guide for alle som skal på kino eller skal se serier.

Levende bilder kan strømmes fra Apple Podcasts, Spotify og de fleste podkasttjenester.