De beste finansthrillerne man må få med seg

Er du interessert i å se hvordan livet er i finansverdenen? Da bør du lese deg opp om de beste finansfilmene her før du velger din film.

 Filmene omhandler gjerne menn i dress, med ytterst tvilsomme hensikter, ingen etikk og dårlig moral. Disse filmene bør du se dersom du vil ta et dypdykk i den fartsfulle finansverdenen.

 Wall Street

 Denne finansthrilleren er en amerikansk dramafilm fra 1987, og regnes som den beste filmen som har skildret jappetiden på 1980-tallet. En bekymringsløs aksjemegler får godt med tillit fra en kjent og stor investor. Denne aksjemegleren legger bort alt av etikk og gir investoren innsideinformasjon slik at han kan tjene mye penger.

 Filmen er spesielt kjent for den berømte setningen «The point is, ladies and gentlemen, that greed, for lack of a better word, is good. Greed is right, greed is right. Greed works».

 I hovedrollene finner man navn som Charlie Sheen og Michael Douglas.

 Wall Street: Money Never Sleeps

 Oppfølgeren kom i 2010, men denne filmen tar blant annet for seg finanskrisen i 2008-2009. Gordon Gecko, som spilles av Michael Douglas, kommer ut av fengsel etter åtte år, men han strever med å tilpasse seg en ny verden etter å ha kontrollert tingenes tilstand gjennom 80- og 90-tallet.

 Etter hvert blir han kjent med at datteren er forlovet med en Wall Street-megler, dermed kan han bli bedre kjent med datteren som han ikke viet mye tid til som liten, og komme seg tilbake til Wall Street gjennom megler-kjæresten Jake Moore.

 Margin Call

 Margin Call tar for seg starten av finanskrisen i 2008 i løpet av ett risikofylt døgn. Finansanalytikeren Peter Sullivan kommer over informasjon som indikerer at foretaket risikerer å gå konkurs. Det blir starten på en kaotisk tid med hvor det, blant annet, blir tatt opp store og raske lån uten sikkerhet som bidrar til at alle involverte nærmer seg stupet.

 I flere av rollene finner man navn som Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons og Zachary Quinto.

 

The Wolf of Wall Street

 The Wolf of Wall Street er en amerikansk krim- og dramakomedie fra 2013. Filmen er sentrert rundt Jordan Belfort, som spilles av Leonardo DiCaprio. Belfort er en ung herremann som har store ambisjoner i form av den «amerikanske drømmen».

 I flere år ser det ut til at han har det som plommen i egget, han er på tur opp og frem på Wall Street, og lever veldig godt på andres penger. Hovmod står imidlertid for fall og til slutt blir han felt.

 Filmen ble nominert til fem Oscar i 2014, og i rollene finner man også Margot Robbie, Jonah Hill og Matthew McConaughey.

 The Big Short

 Dette er en amerikansk film fra 2015 som handler om forløpet til finanskrisen i 2008 og 2009 og er basert på Michael Lewis´ bok som har samme navn.

 Filmen tar et relativt tydelig oppgjør med noen deler av det amerikanske økonomiske systemet. I filmen får vi også se både virkelige hendelser og absurde komiske situasjoner som fremstiller et finansmiljø uten noen form for moral.

 I hovedrollene finner vi skuespillere som Brad Pitt, Christian Bale, Ryan Gosling og Steve Carell.

 The Wizard of Lies

 The Wizard of Lies er en amerikansk film fra 2017 og er basert på en sakprosa av Diana B. Henriques fra 2011.

 Handlingen i filmen er basert på virkelige hendelser – historien om Bernard Madoff, som grunnla selskapet sitt på Wall Street på begynnelsen av 1960-tallet, og ble over tid til et av de største investeringsfondene.

 Madoff hadde selv hatt et rykte som en vellykket og innflytelsesrik finansmann, megler, finansiell konsulent og sjenerøs filantrop frem til 2008 da det ble kjent at firmaet hans, i løpet av de siste 16 årene, hadde blitt det største Ponzi-bedrageriet i historien.

 Den enorme skandalen som brøt ut resulterte i tap på flere milliarder dollar og førte til at Madoff selv kollapset, senere ble han dømt til 150 års fengsel.