«Snødronningen» – et magisk H.C. Andersen-eventyr

5

Vi har alle vokst opp med H.C. Andersens mange eventyr. Kinoaktuelle Snødronningen har det som skal til for å bli julens store familiefilm.

H.C. Andersen publiserte «Snødronningen» i samlingen Nye Eventyr i 1845 — det samme eventyret som er utgangspunkt for Disneys Frost. Eventyret hører hjemme blant H.C. Andersens mest betydningsfulle. Som i mange andre av hans eventyr, har moral og allegori mange fasetter, men moralen er: ekte kjærlighet overvinner alt.

Snødronningen ønsker å gjøre verden til et kaldere sted. Ved hjelp nordavinden vil hun gjøre menneskers sjel kald og hun ønsker å ødelegge alle kunstnere og deres arvinger. Ifølge spådommen er den siste trusselen mot hennes onde planer speilmaker Vegard og hans barn. De besitter et speil som ikke bare reflekterer utseendet, men også sjelen. Om Snødronningen klarer å fange barna er alt håp ute, og den evige vinter vil legge seg i både landskap og folkets hjerter.

I Snødronningen møter vi barna Gerda og Kai. En dag treffer en av glassplintene fra et magisk trollspeil Kais øye og beveger seg inn til hjertet hans, og gjør ham ond og kald. Han blir likegyldig til alt og alle, også venninnen Gerda. Snødronningen ankommer byen og får Kai til å glemme sitt gamle liv og tar ham med seg til slottet sitt. Alle i byen tror at Kai har druknet i elven, men Gerda gir ikke opp håpet om å finne ham.

Tilpasset vår tid

Filmversjonen har fjernet det religiøse innholdet som ga originalen mye av dens form.  Men selv om purister kan gjøre opprør, er den resultatet en sjarmerende film tilpasset vår tid og er absolutt bedre egnet for moderne publikum.

Det er fortsatt en historie med en sterk heltinne, Gerda (faktisk er de fleste av hovedkarakterene kvinnelige). Små barn vil finne henne lett å identifisere seg med når hun prøver å finne og redde broren, som Snødronningen har tatt. Trollet som følger henne er mer som en mummitroll enn noe du finner i Ringenes Herre  – og det tilbringer mye av tiden sin forkledd som en liten grå ilder; hun har også et søtt hvitt kjæledyr som har sine egne hemmeligheter.

Disse scenene gir kanskje ikke mye mening for voksne, men de formidles med en oppriktighet som barn vil finne tiltalende. Trusler virker troverdige uten å være for skumle for små barn, og humoren treffer også et voksent publikum.

Filmen der dubbet til norsk og det er også laget en egen samisk dubbet versjon av filmen. Snødronningen er et H.C. Andersen-eventyr på sitt beste.