Nå blir 350 norske klassikere tilgjengelige

Norske klassikere matcher de store Hollywood-titlene i salgstall. Nå har Filmparken inngått avtale med Norsk Filmdistribusjon om forvaltning av det som blir den mest komplette norske filmkatalogen i historien, med nærmere 350 titler. Publikum skal få gjensyn med filmer som ikke har vært tilgjengelige på mange år.

Filmparken AS har rettigheter til de fleste av filmene som ble produsert hos Norsk Film på Jar fra og med etableringen i 1932. Nå har Filmparken og flere andre rettighetshavere inngått en langsiktig avtale med Norsk Filmdistribusjon, som skal forvalte rettighetene i årene som kommer. Styremedlem i Filmparken, Nils Dugstad, ser frem til et spennende samarbeid:

– For oss er det svært viktig at den norske filmarven blir ivaretatt på en god måte. For oss betyr det at filmene blir tilgjengelige, som for eksempel klassikere som Fant, Heftig og begeistret og Bør Børson. Vi har derfor valgt et samarbeid med en norsk aktør som har store ambisjoner for restaurering, tilgjengeliggjøring og ikke minst kuratering av den norske filmarven. Det har vi funnet hos Norsk Filmdistribusjon.

Tante Pose blant fjorårets mest solgte

Norsk Filmdistribusjons Svein Risberg forteller at det for tiden er stor etterspørsel etter norsk innhold fra mange aktører:

– I dagens marked er lokalt innhold svært ettertraktet, og det gir unike muligheter for å skape enda mer begeistring for den rikholdige norske filmarven. Det vil kanskje overraske mange, men Gjest Baardsen, Reisen til julestjernen og Tante Pose var faktisk blant fjorårets mest solgte titler hos Platekompaniet. Salget matchet de store Hollywood-titlene!

Risberg opplyser at Norsk Filmdistribusjon nå har rettigheter på ti av de 20 mest sette norske kinofilmene gjennom tidene.

– Det kan være lett å glemme hvilken posisjon norske filmer har og har hatt i den kulturelle bevisstheten vår, men det er altså et faktum at Døden på Oslo S i sin tid ble sett av dobbelt så mange som den første Alene hjemme-filmen på norske kinoer, og det er en god grunn til at vi fortsatt kan finne på å anmode andre om å «snurpe igjen smella si».

Tilgjengelig fra 2023

Risberg forteller med begeistring om et omfattende arbeid som nå ligger foran ham og kollegene. Ambisjonen er ifølge Risberg at katalogen skal være tilgjengelig fra 2023, slik at inneværende kalenderår kan brukes til restaurering og revitalisering:

– Enkelte av titlene har ikke vært tilgjengelige på mange år, og vi vil gjerne gi disse en grundig helsesjekk for å sikre at de gjøres tilgjengelige i god kvalitet. Vi investerer betydelige midler i å oppnå målet, som er at flest mulig av disse klassikerne skal kunne deles med publikum i en kvalitet de ikke har hatt på mange år.

Blant filmene som har vært nærmest utilgjengelige for publikum i lang tid er Støv på hjernen, Stompa-filmene, Wam og Vennerød-filmene, Kautokeino-opprøret og Uno – for å nevne noen få.

– Nå setter vi i gang et omfattende arbeid for å gjøre hele den norske filmarven tilgjengelig. En stor jobb ligger foran oss, men med gode og kunnskapsrike samarbeidspartnere både i Filmparken, Nasjonalbiblioteket og andre, skal vi klare å gi den norske filmarven, fra gullalderen på 30-tallet til moderne tid, et kjempeløft, sier Svein Risberg.