Hollywood-studioene tømmer kinosalene i Russland

Fem Hollywood-giganter – Disney, Warner Bros, Universal, Sony Pictures og Paramount – har alle sluttet å gi ut nye filmer i Russland. Dermed står russiske kinoer uten Hollywood-blockbusterne.  

Russiske kinoer merker nå det internasjonale trykket etter invasjonen av Ukraina. Årets filmfestival i Moskva er allerede avlyst. Russlands nasjonale sammenslutning av kinoeiere sa i forrige måned at kinoene risikerer å miste opptil 80 prosent av inntektene sine.

Russere er ivrige kinogjengere med det høyeste antallet solgte billetter i Europa. 145,7 millioner billetter ble solgt i pandemiåret 2021, ifølge European Audiovisual Observatory. Vanligvis selges det årlig mer enn 200 millioner kinobilletter i landet – mer enn i no annet europeisk land.

Mange strømmer til for å se Hollywood-filmer, som ofte dubbes i stedet for å vises med undertekster. Før Hollywoods tilbaketrekning dubbet det russiske selskapet Mosfilm-Master rundt 10 utenlandske filmer i måneden, for det meste fra engelsk.

«Nå har vi mistet to tredjedeler» av virksomheten, sier selskapets direktør Yevgeny Belin til AFP i Moskva. «Under pandemien hadde vi filmer, men ingen kinoer åpne. I dag har vi kinoer, men ingen filmer,» sier han.