Fem Hollywood-giganter – Disney, Warner Bros, Universal, Sony Pictures og Paramount – har alle sluttet å gi ut nye filmer i Russland. Dermed står russiske kinoer uten Hollywood-blockbusterne.  

Russiske kinoer merker nå det internasjonale trykket etter invasjonen av Ukraina. Årets filmfestival i Moskva er allerede avlyst. Russlands nasjonale sammenslutning av kinoeiere sa i forrige måned at kinoene risikerer å miste opptil 80 prosent av inntektene sine.

Russere er ivrige kinogjengere med det høyeste antallet solgte billetter i Europa. 145,7 millioner billetter ble solgt i pandemiåret 2021, ifølge European Audiovisual Observatory. Vanligvis selges det årlig mer enn 200 millioner kinobilletter i landet – mer enn i no annet europeisk land.

Mange strømmer til for å se Hollywood-filmer, som ofte dubbes i stedet for å vises med undertekster. Før Hollywoods tilbaketrekning dubbet det russiske selskapet Mosfilm-Master rundt 10 utenlandske filmer i måneden, for det meste fra engelsk.

«Nå har vi mistet to tredjedeler» av virksomheten, sier selskapets direktør Yevgeny Belin til AFP i Moskva. «Under pandemien hadde vi filmer, men ingen kinoer åpne. I dag har vi kinoer, men ingen filmer,» sier han.

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært publisher og redaktør for Cinema siden 2008. Han har blant annet intervjuet Martin Scorsese, Robert De Niro, Woody Allen og Francis Ford Coppola. Som filmjournalist har han blant annet dekket filmfestivalene i Cannes, Berlin, Venezia, Moskva, Havanna, Marrakech, Roma, Taormina, Karlovy Vary og Jeddah Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen