Britiske kinokjede kansellerer visninger av «blasfemisk» film etter protester

Kinokjeden Cineworld kansellerer alle visninger av The Lady of Heaven etter at flere kinoer ble oppsøkt av muslimske aktivister.

Cineworld sier at de tok beslutningen om å avlyse alle visninger av The Lady of Heaven for å «sikre sikkerheten til våre ansatte og kunder». Kanselleringen blir kritisert av et House of Lords-medlem for å være «katastrofe for kunsten, farlig for ytringsfriheten».

The Lady of Heaven  er et britisk-produsert episk historisk drama om Fatimah, datteren til profeten Muhammed. Den ble skrevet av den sjia-geistlige Yasser Al-Habib. Filmen har blitt kritisert av noen muslimske talsmenn. Noen sier det vil piske opp shia/sunni-sekteriske spenninger. Andre fordømmer den for å fremstille Muhammed. Iran har beskyldt den for å være «splittende».

Tullete protest

Filmens produsent forsvarte demonstrantenes rettigheter til å uttrykke sin misnøye, men sa at det var «tullete» og mot britiske verdier at filmen ble trukket fra kinoene.
En video som sirkulerte på nettet viste lederen av Sheffield Cineworld som fortalte demonstranter at søndagskveldens visning var avlyst, til rop fra «Allahu Akbar» (Gud er stor).

Lady of Heaven, som hadde premiere sist fredag ​​i Storbritannia, hevder å være den første filmen som gir «ansikt» til profeten Muhammed på lerretet.

Begrunner med sikkerhet for ansatte

Mer enn 117 000 mennesker har signert et opprop for å prøve å få filmen fjernet fra alle britiske kinoer.

En talsperson fra Cineworld sier: «På grunn av nylige hendelser knyttet til visninger av The Lady of Heaven, har vi tatt beslutningen om å kansellere kommende visninger av filmen over hele landet for å sikre sikkerheten til våre ansatte og kunder.»

Vue gir ikke etter for press

Vue, en rivaliserende kinokjede, hadde fortsatt visninger i London. En talsperson sier til The Guradian: «Vue tar på alvor ansvaret som følger med å tilby en plattform for et bredt spekter av innhold og tror på å vise filmer av interesse for forskjellige samfunn over hele Storbritannia . Vue vil bare vise en film når BBFC (det uavhengige British Board of Film Classification) har vurdert en film. The Lady of Heaven har blitt BBFC-akkreditert og vises på en rekke av våre kinoer.

Feigt og skammelig

Brendan O’Neill, kommentator i The Spectator, skriver: «Det som er mest slående med de støyende protestene utenfor kinoene som viser denne antatt syndige filmen, er hvor mye demonstrantene høres ut som den gudløse woke-mobben.

«Det er ikke greit å fornærme 1,8 milliarder», erklærte en plakat. Ved protesten utenfor Cineworld i Bradford sa en mann gjennom en megafon: ‘Vi er veldig fornærmet. Vi har rett til ikke å bli fornærmet.’

Radikale muslimer som mener de bør ha rett til å knuse kultur som krenker deres religiøse følsomhet, har tydeligvis lært en ting eller to fra den sekulære kanselleringskultur-brigaden.

Videre heter det i The Spectator: «Cineworld har kansellert alle visninger av The Lady of Heaven, og sa at de gjorde det for å «sikre sikkerheten til våre ansatte og kunder». De burde skamme seg. Disse er ment å være kulturarenaer, rom hvor publikum kan se alle typer filmer, fra tweeten til den kontroversielle. Og likevel har de nå kapitulert for en sint pøbel og tillatt demonstranter å diktere hva som kan og ikke kan vises på kino i 2022.»

Teokratisk mobb

Kanselleringsvanviddet har gjenopplivet ideer som egentlig burde ha dødd ut på 1900-tallet, om ikke tidligere. Dette inkluderer ideen om blasfemi, forestillingen om at det burde være en straffbar forbrytelse å håne eller bare avbilde guder og profeter.

Alarmerende nok har kinosjefer kapitulert for den teokratiske mobben som har samlet seg utenfor deres lokaler.

Vider avslutter The Spectator-kommentatoren: «Kall meg en gammeldags sekulær demokrat, men er det ikke helt feil, og moralsk perverst, å la et lite antall religiøse hotheads bestemme hva vi andre kan se og se på? Dette gir et veto til fundamentalister, og lar dem forme offentlig kultur etter sin egen smak og fordommer. Det er dypt illiberalt.

Det er ikke The Lady of Heaven som er sjokkerende. Nei, det er det faktum at i det moderne Storbritannia kan et lite antall islamske aktivister tvinge en hel kinokjede til å dumpe en film de ikke liker. Dette tyder på at kulturen vår holdes som gissel for intolerante minoriteter.»