Pixars prequel er den siste filmen som møter sensurveggen i Midtøsten. Den nye animerte storfilmen forteller historien om romhelten Buzz Lightyear fra Toy Story.

I en scene skal karakteren Hawthorne kysse sin partner av samme kjønn. Scenen ble først truet med å kuttes fullstendig ut av filmen, men Disney fikk kritikk for å sensurere LHBTQ-innhold.

LHBTQ-temaer på film har aldri vært populære – eller til og med tillatt – i mange land i Midtøsten, inkludert Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, som nå forbyr filmen på kinoene deres. Premieren som var planlagt til 16. juni for Lightyear er stoppet ettersom filmen ble nektet lisens for offentlige visninger, da den angivelig «brøt landets standarder for medieinnhold», skriver Hollywood Reporter.

Dette er ikke første gang Disney og filmer med LHBTQ-karakterer har støtt på problemer med Midtøsten. Senest var det Doctor Strange in the Multiverse of Madness som ikke ble utgitt da Disney nektet å kutte ut lesbiske karakterer. Samme skjebne rammet Eternals i store deler av Midtøsten på grunn av et likekjønnet par og introduksjonen av Marvels første homofile superhelt. Mange av disse landene mistet også West Side Story på grunn av en transkarakter.

Lightyear har norsk premiere 15. juni.

Om forfatter

Redaktør og publisher av Cinema. Han har jobbet med filmjournalistikk og kritikk siden 1987. Han er utdannet ved Høgskolene i Volda og Bø. Geir Kamsvåg har jobbet som avisredaktør og redaktør og publisher av flere kultur- og filmtidsskrifter. Han har vært redaktør for Cinema (tidl. Film & Kino) siden 2008. Medlem av Norsk Filmkritikerlag/FIPRESCI

Relaterte artikler

Delta i diskusjonen