HERO’S BEST FRIEND -- Disney and Pixar’s “Lightyear” is an all-new, original feature film that presents the definitive origin story of Buzz Lightyear (voice of Chris Evans)—the hero who inspired the toy—following the legendary Space Ranger on an intergalactic adventure. But Buzz can’t do it alone—he shares space with a dutiful robot companion cat called Sox (voice of Peter Sohn). A hidden grab bag of gizmos in a cute kitty package, Sox is Buzz’s go-to friend and sidekick. Directed by Angus MacLane (co-director “Finding Dory”) and produced by Galyn Susman (“Toy Story That Time Forgot”), the sci-fi action-adventure releases on June 17, 2022. © 2022 Disney/Pixar. All Rights Reserved.

«Lightyear» er forbudt i Midtøsten på grunn av homokyss

Pixars prequel er den siste filmen som møter sensurveggen i Midtøsten. Den nye animerte storfilmen forteller historien om romhelten Buzz Lightyear fra Toy Story.

I en scene skal karakteren Hawthorne kysse sin partner av samme kjønn. Scenen ble først truet med å kuttes fullstendig ut av filmen, men Disney fikk kritikk for å sensurere LHBTQ-innhold.

LHBTQ-temaer på film har aldri vært populære – eller til og med tillatt – i mange land i Midtøsten, inkludert Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, som nå forbyr filmen på kinoene deres. Premieren som var planlagt til 16. juni for Lightyear er stoppet ettersom filmen ble nektet lisens for offentlige visninger, da den angivelig «brøt landets standarder for medieinnhold», skriver Hollywood Reporter.

Dette er ikke første gang Disney og filmer med LHBTQ-karakterer har støtt på problemer med Midtøsten. Senest var det Doctor Strange in the Multiverse of Madness som ikke ble utgitt da Disney nektet å kutte ut lesbiske karakterer. Samme skjebne rammet Eternals i store deler av Midtøsten på grunn av et likekjønnet par og introduksjonen av Marvels første homofile superhelt. Mange av disse landene mistet også West Side Story på grunn av en transkarakter.

Lightyear har norsk premiere 15. juni.