Trailerpremiere: «Titina» – om polarhunden og Roald Amundsen ferd til Nordpolen

Nå er traileren til høstens store familiefilm Titina endelig her, om hunden Titina og vår egen polarhelt Roald Amundsens ferd mot Nordpolen i luftskipet «Norge» i 1926.

­Titina er et polarepos om Roald Amundsens mystiske død. Om Umberto Nobiles totale vanære. Og om verdenssensasjonen Titina: historiens første firbeinte superstjerne. I 2022 ville Roald Amundsen fylt 150 år og i rollen som jubilanten finner vi Kåre Conradi. Conradi har faktisk spilt Amundsen en gang tidligere, for 20 år siden, hvor han som del av forberedelsen til rollen besøkte til Gjøahavn i Nunavut nord for den arktiske sirkel for en uke. Her ble han kjent med inuitter og gikk i Amundsens fotspor.

Conradi sier det var veldig gøy og smått absurd å returnere til rollen som Amundsen, nå i tidenes mens ambisiøse norske tegnefilm.

– Å kunne låne bort stemmen til vår mest kjente polfarer har vært knallgøy. Å se animatørene puste liv i den litt underfortalte ekspedisjon er dessuten en fryd for øyet, sier Conradi.

Familiefilm 

Titina er en familiefilm med en hund i hovedrollen, og manusforfatter Per Schreiner og regissør Kajsa Næss har latt seg inspirere av virkelige hendelser. Den lille terrieren Titina var faktisk med til Nordpolen hele to ganger på ordentlig også, i 1926 og 1928. Men selv om den sanne historien danner rammeverket, er Titina en leken film som gir rom for humor og magi.

Geir Kløver, direktør ved FRAM-museet er svært begeistret for prosjektet.

– Reisen fra Ny-Ålesund på Svalbard og til Nordpolen var farefull, Amundsen planla alt, men ikke alt gikk som det skulle og filmen Titina gjør en strålende jobb med å skildre dramaet som utspiller seg under og etter den historiske ekspedisjonen, sier Kløver.


Titina har premiere 21. oktober 2022 og i år er også 150 årsjubileet siden Roald Amundsen ble født. Frem mot premieren skal det være en rekke arrangementer for å feire Titina og Amundsen-året.